12 maart 2010

Diepe zakken

Het Amerikaanse tijdschrift Forbes publiceerde deze week een lijst met ’s werelds rijkste mensen. Het blijken vooral mannen te zijn die diepe zakken hebben. Voor het eerst is ook een Fransman doorgedrongen tot de top 10. Op plek 7 zetelt Bernard Arnault (vorig jaar nog 15e), goed voor € 20 miljard. De grootste aandeelhouder van supermarktketen Carrefour en huisvriend van president Sarkozy komt uit een milieu van bouw en onroerend goed. Het grootste deel van zijn vermogen is bijeen gesprokkeld als eerste man van LVMH. Een verzameling bedrijven van luxe spulletjes met ruim 50 merken. Daaronder topppers als Luis Vuitton, Dior en Fendi, maar ook drankenboer Moët-Hennessy. Een fervente vrije markt jongen, die zelfs naar de Verenigde Staten uitweek toen in 1981 de socialisten onder François Mitterand het voor het zeggen kregen.

Op 17 met stip is Liliane Bettencourt, erfgename van het L’Oréal-imperium. Zij heeft € 14.5 miljard onder het matras, ooit verdiend met reukwater, poedertjes en zalfjes.
Derde Fransman met 6.3 miljard is François Pinault, baas van een mandje vol merken als Gucci, Yves-Sint-Laurent, Puma, Fnac, Conforama en La Redoute. Voor die laatste drie zoekt hij overigens een koper.

Charlène de Carvalho-Heineken, dochter en erfgenaam van Freddy, voert de Nederlandse lijst aan met een heerlijk, helder vermogen van 4,6 miljard euro. Ontvangt elk jaar alleen aan dividend al 40 miljoen euro van de brouwerij.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage