13 maart 2010

Jean Ferrat

Jean Ferrat is niet meer. Vandaag in het hospitaal van Aubenas (Ardeche) overleden, 79 jaar. Daar was hij opgenomen na een hartaanval.

Geboren in Vaucresson (Hauts-de-Seine) als Jean Tenenbaum. Kind van joodse emigranten uit Rusland. Dat werd zijn vader fataal. Door de Duitsers in 1942 afgevoerd naar Auschwitz. Jean zelf werd gered door het communistisch verzet. Het maakte hem in zijn latere leven uitermate geëngageerd.
Tot zijn laatste dagen bleef hij zich roeren, ook op politiek vlak. In 2007 klom hij op de bres voor de Bretonse activist José Bové, kandidaat voor het presidentschap. Deze weken steunde hij nog de campagne voor een links front bij de regionale verkiezingen in de Ardeche.

Jean Ferrat schreef ruim 200 chansons, waarvan een deel sterk maatschappelijk gekleurd. Zijn Camarades veroordeelde de Sovjet inval in Praag 1968. Een aantal andere teksten was de Franse elite niet welgezind, zodat hij in de zestiger jaren tijdelijk door de publieke radio en tv werd geboycot. Maar hij bewerkte ook teksten van de dichter Louis Aragon, zoals het gevoelige Que serais-je sans toi.

Na zijn laatste optreden midden negentiger jaren trok hij zich terug in zijn geliefde Ardeche, in Antraigues-sur-Volane. Waar hij in 1964 de inspiratie vond voor zijn bekendste chanson.
Luister naar La Montagne.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage