18 januari 2010

Straf

Fromage Blanc. De oudste kaas ter wereld. Zou al in de prehistorie op het menu hebben gestaan en rond het begin van de jaartelling voor het eerst gemeld door de Romeinse schrijver Gaius Plinius Secundus (Plinius de Oudere in de schoolboekjes). Vanouds thuis gemaakt door rauwe melk op kamertemperatuur te bewaren. De lactose wordt door bacteriën afgebroken, er ontstaat melkzuur en de melk verandert in wrongel en wei. Wel steeds roeren voor een soepele pâte. Laat de wrongel uitlekken en je hebt een kruimelige faiselle, zoals dat in Frankrijk heet. Nog even doorroeren et voila, je romige verse kaas is klaar.

In varianten is fromage blanc terug te vinden in het schap bij de super, soms met een iets andere smaak door toevoeging van stremsel of een zuur en meer of minder vet. Meestal van koe, soms ook van geit. Niet verwarren met yoghurt, kwark, crème fraiche of fantasierijkere marketingnamen. In Engeland vaak aangeboden als cottage cheese, in Duitsland als Quark, Russen houden het op sirniki en Vlamingen hebben het over platte kaas.

In een Frans restaurant kun je na het hoofdgerecht kiezen uit fromage blanc (geserveerd met een pot suiker erbij) of fromage sec (van de traditionele kaasplank). Er was een tijd dat je zo’n rijk gevulde plank gewoon op tafel kreeg. Dat is voorbij. Miljoenen Nederlandse toeristen hebben die gewoonte om zeep geholpen door onbeschaamd na drie gangen alsnog de hele plank leeg in te leveren. En niet zoals Fransen twee of drie kleine stukjes te proeven om te genieten.

Voor straf moeten de toeristen nu in het Frans zeggen welke kaas ze willen. De ober snijdt dan hele kleine stukjes af.

On ne doit pas avoir les yeux plus grands que le ventre…

Labels: , , , , ,

1 reacties:

Op 19 januari 2010 om 18:01 , Blogger Emmanuel zei...

Doemij maar een mooi stukje Maroilles, uit het gelijknamige dorp in de Avesnois-streek...

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage