18 december 2007

Castillon-du-Gard

Op een zonnige middag in december waan je je in andere tijden. Geen verkeer, nauwelijks andere levende wezens, behalve een luie kat. Die verstoord reageert wanneer iemand zijn territorium nadert. Auto's zie je niet en bewoners verschuilen zich achter gesloten luiken en mansdikke middeleeuwse muren. Wat blijft zijn de prachtig gerestaureerde huizen en versterkingen, het verrassende uitzicht op de Pont du Gard en de schaduwen van een opstandig verleden.

Castillon-du-Gard, halverwege Uzès en Remoulins, heeft het geluk dat alle bussen met Japanners, Britse Landrovers en NL-kentekens de afslag nemen naar het Romeinse aquaduct. Slechts kapitaalkrachtige reizigers klimmen omhoog en verdwijnen achter de muren van het luxueuze etablissement Le Vieux Castillon, waar chef Bernard Roth (1 Michelinster) hen met zijn Langoustines en croûtes de pommes de terre wel binnenhoudt.

De eerste sporen van bewoning dateren van ruim 10.000 jaar geleden, maar zichtbare resten van de Romeinse villa La Gramière zijn van net voor de jaartelling. In 1207 is in geschreven tekst voor 't eerst sprake van Castrum Castelione behorend bij het bisdom Uzès.
De resten van muren en versterkingen bewijzen dat het hier in de middeleeuwen niet altijd even pluis was. Castillon wisselt dan ook enige malen van eigenaar en een tijdje bivakkeert er uitsluitend een groep religieuzen. De inwoners halen in de 14e eeuw, uitgedund door de zwarte pest en verarmd door de voortdurende oorlog tegen de Engelsen, de kronieken met een opstand tegen de baljuw van Beaucaire. Diens knechten werden bij het ophalen van hoge zoutbelasting niet met koffie en koek ontvangen, doch met voor die tijd passend geweld van de poort gejaagd.

De troebelen tussen katholieken en protestanten in de 16e eeuw gaan het dorp ook niet voorbij. Tussen 1568 en 1580 wordt er vier keer stevig geknokt om de strategische positie van de hooggelegen fortificatie. Hoe moeilijk het destijds was het dorp in te nemen zie je goed aan de oostkant bij het restant van de oostelijke poort Le Portelet. In 1628 laat nieuwe eigenaar Duc de Rohan de muren en forten afbreken. Maar een eeuw later wordt de oude bescherming op verzoek van de inwoners voor een deel weer hersteld. Zodat je vandaag nog steeds een beschut gevoel hebt bij een wandeling op deze historische plek.

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage