19 december 2007

Dooie mus

Ergens in de jaren tachtig brengen burgemeester Hans van der Vaart en wethouder Tjolk Hekking een bedrijfsbezoek aan een prominent ondernemer op het industrieterrein van hun florerende gemeente Juinen . Rechtstreeks op tv.
Burgemeester introduceert het unieke bedrijf met de historische woorden: "U heeft vast wel eens uw fiets geparkeerd in zo'n mooie gleuf in het trottoir. Welnu, grote kans dat die gleuf uit Juinen kwam: we staan hier voor het complex Eurogleuf b.v. dat... (Hekking fluistert iets in z'n oor) Over de kop? (Hekking fluistert nog iets) Thaise gleuven?"

Sindsdien hebben oplettende volgers van Jacobse en Van Es vele lucratieve Eurohandeltjes opgezet. Dertig seconden in de gouden gids en je gruwt van de gejatte creativiteit. Eurofoon, Eurotapijt, Eurokoerier, Eurosnacks, Euroexpress, Europarket, Euroburger, Eurodrive (autorijschool) en als absoluut dieptepunt EuroEi. Je kunt er zelf met gemak in dertig seconden nog een boel bij bedenken. De meerwaarde van het woord euro ontgaat je overigens bij het negatieve imago van deze door bureaucraten verwekte munt. Geen idee trouwens hoe een euroburger smaakt...

De laatste maanden zijn Nederlanders in de Languedoc gek gemaakt met geruchten dat er volgend jaar goedkope vluchten van Nîmes-Garons naar Amsterdam komen. Hoef je niet meer naar Marseille. En zie, in advertenties en op internet verschijnt de nieuwe vogel aan het firmament. Met een zeer welsprekende naam. Je houdt 't niet voor mogelijk, maar ook hier slaat het toe: EUROCIEL!

Vliegt vooral op veldjes rond de Méditerranée, maar óók naar Schiphol. Even een snel prijsvergelijk en de juichstemming is over. Willekeurig voorbeeld: heen en terug op 14 en 18 april 2008, vandaag boeken. Ryanair vliegt elke dag, Eurociel alleen op maandag en vrijdag.

Ryanair Marseille - Eindhoven € 93,84
Eurociel Nîmes - Amsterdam € 245,26

Blij gemaakt met een dooie mus.
En die hebben de gewoonte loodrecht naar beneden te vallen.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage