29 juni 2007

Patron

Vandaag maar eens de eerste zelfgebottelde 2006 Côte du Rhône ontkurkt. Een mooi jaar en goed op de fles, al zeg ik het zelf. Een echte soepele terroir, flinke neus, zachte tanine, grenache en syrah, pruimen. Kan nog zeker 2, 3 jaar ouderen. Dus een paar doosjes in de kelder.

Vriend Guy had op de rive droite van de Rhône een cuve van 1000 liter op de kop getikt. Het vineuze vocht mocht niet meer als Appellation Contrôlée (AC) op de fles. De Franse wetgeving beperkt namelijk de produktie van AC-wijnen om daarmee de kwaliteit te waarborgen. De wijnboer weet dus precies hoeveel hij van zijn hectares mag produceren. Wat overblijft wordt zelf genuttigd of doorverkocht, bijvoorbeeld als vin de pays. In ons geval vertrok de cuve naar Fontanes, waar Guy vrienden en familie al vroeg had verzameld om een zondagje te bottelen.

In de schaduwrijke grange van zijn perfect gerestaureerde dorpsboerderij, met zicht op de bloemenrijke cour, startten we met koffie en koek en werden de taken doorgenomen. Alles prima voorbereid: ruim 1200 flessen gereed en de kurken paraat. De cuve was geleegd in kleinere containers. Kraantje eraan, flesje eronder en het vullen kon beginnen. Even snel proeven natuurlijk en dat beloofde al veel moois.
Een paar uur later moesten we wel bij buren extra flessen organiseren om het edele vocht in zijn geheel te kunnen wegwerken, maar dat lukte wonderwel. Hoeveel lege flessen er toch in vergeten hoekjes staan...

Zo'n zondag is natuurlijk pas compleet met het traditionele déjeuner, inclusief de inmiddels gebottelde rouge en heerlijk koel water uit de wel 10 meter diepe put. De vrienden hadden wat lekkers uit eigen keuken meegebracht. Hartige taarten, méditerrane salades, verse groente met mooie vinaigrette, een kruidige rollade, olijven, zelf gebakken brood, een aardappelschotel, en als topstuk een halve meter aardbeientaart.

Het viel even tegen om daarna weer op gang te komen voor de laatste klus: het plakken van de zelfgemaakte etiketten op 1296 flessen met als opschrift Cuvée du Patron 2006 .

We hebben al geboekt voor de jaargang 2007!

2 reacties:

Op 29 juni 2007 om 20:53 , Anonymous Anoniem zei...

Die foto's: heel gezellig.

 
Op 30 juni 2007 om 08:08 , Anonymous Anoniem zei...

kunnen wij volgend jaar ook mee?

joss

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage