6 september 2011

Viriele ega


Château de Grignan

Ondanks haar fraaie vormgeving is Marie de Rabutin-Chantal niet, zoals veel andere adellijke dames, beroemd geworden door een rijk liefdesleven. In 1626 geboren in Parijs in een oude Bourgondische familie verliest ze nog voor haar tiende jaar vader en moeder. Groeit daarna op in de literaire familie Coulanges van haar moeder, waar ze zelf ook haar talent als schrijfster ontdekt.

Marie wordt in 1644 Madame de Sévigné, zoals ze de geschiedenis in zal gaan. Het huwelijk met de Bretonse Henri marquis de Sévigné duurt echter niet lang, want de viriele ega laat zeven jaar later het leven in een duel met de man van zijn minnares. Marie achterlatend met zoon Charles en dochter Françoise, door tijdgenoten wel omschreven als het mooiste meisje van Frankrijk (rechts). Wanneer deze trouwt met de graaf van Grignan en naar zijn kasteel in de Provence vertrekt, ontwikkelt zich tussen moeder en dochter een beroemde briefwisseling.

25 jaar lang, vaak twee tot drie keer per week, schrijven moeder en dochter elkaar. Helaas zijn slechts de brieven van moeder Marie bewaard gebleven. Alom geprezen om het literaire gehalte en de kunst van vertellen. Vol van een persoonlijke, soms mondaine, kijk op historisch getinte anekdoten. Maar vooral met intermittences du coeur, hartstochtelijke beschrijvingen van afscheid en weerzien.

Madame de Chévigné overleed in 1696 in het renaissance kasteel van haar dochter. Op de Place Chévigné in Grignan zie je haar in steen terug.

Châteu de Grignan (ook wel genoemd Petit Versailles) is sinds 1979 eigendom van het departement Drôme en kan worden bezocht.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage