18 juli 2011

Uitdijen

Een jaar of vijftig geleden woonden er pakweg 120 mensen in het kleine dorpje Magny-le-Hongre (Seine-et-Marne). Midden in de Brie, de geboortegrond van één der mooiste kazen van la Patrie. Een handvol huizen, leunend tegen de kerk uit de 11e eeuw. Genoemd naar de heilige Geneviève, net als de bron in de buurt die eeuwenlang voor locale wondertjes zorgde.

De naam Magny heeft iets met het Latijnse mansionile, wat gewoon huis betekent. Begin 15e eeuw komt de bedoening in handen van Jacques le Hongre, stalmeester bij koning Charles VI. Maar zoals vaak is het niet zeker of deze seigneur echt zo heette of dat hij de naam aannam van de plek waar hij woonde. Want al 150 jaar eerder staat Menniaco dictite Hungre op de kaart.

In het oude hart van Magny nog vertrouwde namen die je in veel dorpen tegenkomt. Natuurlijk de Grande Rue, maar ook de Rue des Glaneuses, ter ere van de dorpsvrouwen die aren van het veld raapten. Eeuwenlang ook vastgelegd door schilders in afwachting van de fotograaf. Toen die er langskwam waren de glaneuses er niet meer.

Maar de tijd heeft ook Magny ingehaald. Waren er in 1999 nog 1800 hongrémaniens, nu staat het dorp op plaats één van de snelst groeiende Franse gemeenten en haalt de kranten. In ruim tien jaar een bevolkingstoename van bijna 200% tot 5500, inclusief de aanleg van twee grote golfterreinen en de bouw van vijf gigantische hotels met honderden bedden. Dat alles door de geest van Walt Disney, die waart over de zone d'activités Val d’Europe. Zo'n naam, dat is pas groot denken.

Disneyland Paris dijt uit en de hele omgeving wordt deel van de wereld van Donald Duck en Mickey Mouse.
Magny-le-Hongre dijt mee tot 40.000 inwoners en de burgemeester heeft ongetwijfeld het lint al klaar om de eerste McDonalds te openen.

Zodat ook de nieuwe inwoners kunnen uitdijen…

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage