22 juni 2011

Welkom

Ook zonder kalender weet je in het zuiden van Frankrijk wanneer de stroom Nederlanders weer op gang begint te komen. Niet alleen door de leasebakken die op de autoroute met verboden snelheid de linkerbaan onveilig maken. Of de vakantieganger die, net als thuis, slechts vaart mindert bij een stopbord en daarmee kans loopt op een forse boete. De gendarmerie spijkert daarmee in de zomermaanden aardig haar budget bij.

Ze vallen vooral op in de supermarché. Door hun lelieblanke huid, het radeloos zoeken naar vertrouwd voedsel, verbijstering over de hoge prijzen, mannen met sokken in hun sandalen, verveelde kids die liever op de camping waren gebleven. En vooral door hun lengte. De gemiddelde kaaskop steekt ver uit boven de zuidelijke types, waarvan de vrouwen vaak niet hoger ogen dan een metertje vijftig.

Het consumptiegedrag van landgenoten. Een feest om te observeren. Hoe met forse walging kennis wordt genomen van groen uitgeslagen geitenkaas. De verbijsterde blikken op méditerrane vissen die met open bek terug kijken tussen vervaarlijke zeesterren, gigantische slakken en ander diepzee ongerief. Alle emoties daarbij worden luid en duidelijk gecommuniceerd, want die Fransen verstaan je toch niet.

Maar ook wanneer er geen Ollander in de buurt lijkt, weet je hoe laat het is. Kijk maar hoe de schappen van de vershoek beginnen uit te puilen met flessen halfvolle melk en Fromage de Gouda. Potjes pindakaas, sambal oelek, blikken nassi goreng en natuurlijk de enige echte stroopwafel, eveneens uit Gouda.
Ook de Franse grootgrutter weet waar extra omzet te halen.

Tijd voor zelfreflectie. Dan zie je plots jezelf terug, nog niet zo lang geleden, waarschijnlijk net zo zichtbaar hoorbaar. Nog niet bewust dat je ook zo opvallend was...

Bienvenue La Hollande!

Labels: , , , , ,

1 reacties:

Op 24 juni 2011 om 22:36 , Anonymous theo r. zei...

Dick, zo herkenbaar, slotwoord fantastisch, hoewel waren wij ook zo...!!!

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage