27 augustus 2010

Millésime 2010

Bij de buren begint het weer te kriebelen. Volgende week komt naar verwachting het signaal om de wijngaard te bestormen en het jaar 2010 binnen te halen. Na een lang en nat voorjaar doet de droge en niet al te hete zomer iets moois vermoeden. Kenners, en wie is dat niet in de Languedoc-Roussillon, roepen al dat het minstens zo'n millésime wordt als 2008.  Maar ook elders in Frankijk staan de voorspellingen in de plus. Alleen in Bourgogne kruisen ze nog even de vingers. Een verlenging van de zomer zou daar goed uitkomen, want augustus bracht veel nattigheid in het midden van het land.

De start van z'n oogst bepaalt de wijnboer niet zelf. Het syndicat stelt de datum van de eerste pluk vast. Leidraad is een chemische analyse van de druif. Even loeren door de refractometer (links) en je kent de suikerstand. De vigneron mag wel besluiten hoe lang ie de druiven nog wil laten rijpen. Soms zit tussen de vroege witte en de laatste blauwe wel vier tot zes weken. Ideale rijpheid weet je door het suikergehalte, maar het verlies aan zuren moet ook niet groot zijn. Vakmanschap begint dus in de wijngaard, hoewel een kleine correctie in de gistkelder nog mag.

Het volume van de oogst zal ietsje meer zijn dan vorig jaar, voorspelt FranceAgriMer, waar sinds 2009 de Franse landbouw en visserij onder valt. Maar met een geschatte opbrengst van 47,3 miljoen hectoliter zal 2010 lager scoren dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Europees beleid vraagt echter om verdere vermindering van het aantal wijngaarden, want onderstaand lijstje moet er over vijf jaar heel anders uitzien.

2009

1. Italië, 48 Mhl
2. Frankrijk, 46 Mhl
3. Spanje, 35 Mhl
4. USA, 20 Mhl
5. Argentinië, 12 Mhl
6. China, 12 Mhl
7. Australië, 11 Mhl
8. Chili, 9.9 Mhl
9. Zuid-Afrika, 9.8 Mhl
10. Duitsland, 9.2 Mhl
11. Rusland, 7 Mhl
12. Roemenië, 6.7 Mhl

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage