21 mei 2010

Le Bourget

Het was druk op de 21e mei 1927. De schattingen liepen weliswaar uiteen, maar minstens 200.000 toeschouwers waren naar het toen nog kleine vliegveld van Le Bourget bij Parijs getrokken. 33 uur en 30 minuten eerder was een koene 25-jarige Amerikaanse piloot éénmotorig vertrokken vanaf  Roosevelt Field vlakbij New York. Daar slechts 500 getuigen van een historisch moment. 5800 kilometer later, even na 10 uur ’s avonds, zette Charles Lindbergh de Spirit of Saint Louis op Franse bodem na de alleerste transatlantische vlucht. Direct na de landing werd hij op de schouders van politiemannen door de uitzinnige menigte gedragen.

De volgende dag sprak Lindbergh voor vele tienduizenden enkele woorden vanaf het balkon van de Amerikaanse ambassade in Parijs en kreeg door de Franse president Gaston Doumergue ook nog even het speldje van het Légion d’Honneur opgespeld. Het tekende de start van een zegetocht door Europa en, na een thuisreis met zijn vliegtuig op de kruiser USS Memphis, een nog grotere ontvangst in de VS. Met de Spirit of Saint Louis haalde hij applaus op in 49 staten, bezocht 92 steden en hield 147 toespraken.

In 1938 was een heel andere Charles Lindbergh terug in Frankrijk. Zes jaar na de dramatische ontvoering en dood van zijn 12 maanden oude zoontje Charles Junior, kocht de familie het eilandje Ille Illiec voor de Bretonse kust.

Een jaar later, na het uitbreken van Wereldoorlog 2, keerde hij terug naar de VS.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage