29 april 2010

Net niet

Net weer niet deze week. De elf van Olympique Lyon werden door dit doelpunt uit de Champions League geknikkerd. Notabene door het Beierse cluppie van Louis van Gaal. De laatste strohalm voor Frankrijk werd door de Duitsers in het eigen stadion van de Lyonnais neergemaaid. Kansloos, zelfs volgens het altijd chauvinistische Franse journaille.

Het Europees clubkampioenschap is ooit aan een  Frans brein ontsproten. Gabriel Hanot, journalist bij het grote sportblad l’Équipe, bedacht in 1955 dat het tijd werd voor een Europese competitie. In feite een beetje rancuneus, want begin vijftiger jaren wonnen Engelse clubs menig vriendschappelijk toernooi en noemden zichzelf dan World Champion. Buiten Europa werd nauwelijks gevoetbald, volgens de Britten.

De eerste winnaar van de Europa Cup, voorloper van de Champions League, kwam echter niet van de overkant van het Kanaal. Real Madrid pakte de beker in 1956 na winst op Reims. Drie jaar later haalde Reims weer de finale, maar moest opnieuw buigen voor de Spaanse kampioen.

Pas twintig jaar later was er weer Franse hoop, maar Saint Etienne liet in 1976 de eer net als nu ook aan Bayern München. Olympique Marseille onderging hetzelfde lot in 1991 tegen Rode Ster Belgrado, maar mocht zich twee jaar later trots Europees kampioen noemen na een 1-0 zege op AC Milan. Een absoluut hoogtepunt voor aanvoerder Didier Deschamps (foto), die nu trainer is in Marseille. Aan Milanese kant speelden in 1993 Frank Rijkaard en Marco van Basten.

Het is dus al 17 jaar geleden dat een Frans team Europees schitterde, al was Lyon er dinsdag heel dicht bij.

Labels: , , ,

1 reacties:

Op 30 april 2010 om 21:54 , Anonymous Jamfriends zei...

Groetjes daar in ZuidFrance

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage