9 januari 2010

Tapijtje


Sinds 2004 zijn ook Franse soldaten actief in Afghanistan. Niet overdreven veel. Van de 70.000 internationalele troepen hebben er 3400 een Frans paspoort. Ingedeeld bij de International Security Assistance Force ISAF, en daar is geen woord Frans bij. De meesten van hen zorgen voor de beveiliging van de hoofdstad Kabul en het trainen van nieuwe Afghaanse recruten. In 2008 stuurde de baas van de militairen, minister van defensie Hervé Morin, nog de extra gevechtseenheid La Fayette naar een brandhaard in de provincie Kapisa, ten noordoosten van de hoofdstad.

Ook het Armée de l’Air speelt een rol in Afghanistan. Vanuit Douchanbé in Tadjikistan opereren gevechtsvliegtuigen onder NAVO-bevel en op de basis Manas in Kirgizië is een eenheid transport- en tankvliegtuigen gestationeerd.
36 van de tot nu uitgezonden miltairen zijn per kist onder een Franse vlag voorgoed thuis gekomen. Het grootste aantal slachtoffers viel op 19 augustus 2008. Tijdens een patrouille in Taliban-gebied, 50 kilometer van Kabul, werden 10 soldaten gedood en vielen 35 gewonden. Eén daarvan overleed later. En net als in NL laait ook hier na elk incident de discussie op over het waarom van troepenzendingen.De soldaten zelf maken van de nood een deugd. Want zelfs tijdens de dagelijkse arbeid kan af en toe een meevallertje worden gescoord.
Zoals een tapijtje voor moeder thuis…

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage