26 januari 2010

Doorkijkje


De meeste tot stof vergane Franse koningen zijn bijeengeveegd in de Parijse voorstad Saint-Denis. Keurig bijgezet, zoals dat heet, in de plaatselijke gelijknamige basiliek op een uurtje wandelen van de Champs-Elysées. Genoemd naar de heilige Dyonisius, de eerste bisschop van de Lichtstad. 

Een eigenzinnig en legendarisch type, want hij bleef in 285 ongedeerd nadat heidense relschoppers hem vergeefs in een gloeiende oven hadden gepropt. Ook de volgende onthoofding was niet echt afdoende. Al dood verklaard pakte hij zijn hoofd op en wandelde dat uurtje naar de plek waar hij begraven wilde worden. 

Daar rusten nu ook de resten van vrijwel alle koningen, vanaf Dagobert (639) tot de laatste Louis XVII (1824). Plus nazaten, ega’s en hier en daar een hoofdvriendin. Alles in tombes van de overtreffende trap. Hoewel Louis XII en zijn Anne de Bretagne er wel heel fraai bijliggen in hun doorkijkje. Beiden trouwens in het holst van de nacht begraven uit angst voor opgehitst gepeupel.


De basiliek zelf werd begin 9e eeuw afgebouwd door Charlemagne (Karel de Grote). Kennelijk was die niet zo tevreden met het resultaat, want hij ligt voor eeuwig in een eerder gebruikte Romeinse sarcofaag in Aken. Zuinig heerschap dus.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage