9 november 2009

Muur


President Sarkozy zorgt weer voor deining in de Franse media. Vandaag, op de dag af dat 20 jaar geleden de Berlijnse Muur viel, lees je op zijn persoonlijke pagina in Facebook dat hij op die bewuste dag eigenhandig met een houweel de muur heeft helpen vallen. Bovenstaande foto moet daarvan het bewijs zijn. In de loop van de dag volgen uit allerlei hoeken reacties. Zo zou zijn eigen premier Fillon hem daar hebben gezien, maar Sarko's reisgenoot Juppé meldt dat het ook één of twee dagen later kan zijn geweest.

De krant Libération rekent vervolgens uit dat het onmogelijk is om op basis van de beschikbare informatie op die dag de (vlieg)reis te organiseren en dezelfde avond nog flink op de muur te hakken. Het Elysée roept daarna dat Juppé absoluut op 9 november in Berlijn was, maar deze zegt nogmaals het niet meer zeker te weten. Dan komt een andere Sarko-vriend met het nieuws dat ze met de trein zijn gegaan, waarna weer een andere partijgenoot zeker weet dat er gevlogen is.

De oppositie verkneukelt zich intussen en constateert dat Sarkozy eens te meer niet de verleiding kan weerstaan om de geschiedenis naar zijn hand te zetten.

Halverwege de avond meldt het serieuze dagblad Le Monde dat de president zich een week vergist en pas op 16 november de Berlijnse Muur heeft aangevallen. Voorlopig laatste woord om 21.30 vanavond van ene Paul Clave: "Ik heb de bewuste foto om 22.00 uur op de avond van 10 november gemaakt". Op dat moment had half Duitsland al een stukje van de muur thuis op de schoorsteen staan.

Op internet verschijnt de uitslag van een enquête: gelooft u dat Sarkozy aanwezig was bij de val van de Muur? Resultaat: 81,77% gelooft de eigen president niet.

Het Berlijnse schimmenspel zal ongetwijfeld een staartje krijgen.

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage