Hennessy
Wanneer mag je een sterk alcoholisch drankje met 40% alcohol cognac noemen? Voor Fransen een erezaak en dus heeft Parijs in 1909 strenge regels vastgesteld. Er moet witte wijn van negen omschreven druivenrassen tweemaal gedistilleerd worden. De voornaamste zijn ugni blanc, folle blanche en colombard. Productie moet plaatsvinden in een afgebakend gebied rond het plaatsje Cognac in het département Charente. Daar is 't voor het eerst gemaakt toen Britse en Hollandse schepen iets anders wilden inslaan dan wijn. Die was op lange reizen niet houdbaar. Door de wijn dubbel te distilleren ontstond houdbare brandewijn.



Ruim 55 miljoen verkochte flessen per jaar, 200.000 vaten van 560 liter in donkere kelders en 700 man personeel. Velen daarvan zijn al generaties lang in dienst van nakomelingen van Richard. Keldermeester Yann Filloux is de zevende van zijn familie die dagelijks 50 verschillende cognacs moet proeven op weg naar een nieuwe assemblage. Samen met zeven andere dégustateurs, allemaal mannen. Want vrouwen houden het fysiek niet vol, vinden ze bij Hennessy.

Top van de prijslijst is de Cuvée Ellipse: 3500 euro voor een fles van 70 centiliter. Er zijn er maar 1100 van gebotteld, dus je moet je haasten.
Nog een tip van het huis: nooit cognac verwarmen boven een brander. De dampen vervliegen en het bouquet is letterlijk naar de maan. Doe desnoods als de Japanners, die drinken het uitsluitend met ijsblokjes.
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage