4 november 2009

Hennessy

Wanneer mag je een sterk alcoholisch drankje met 40% alcohol cognac noemen? Voor Fransen een erezaak en dus heeft Parijs in 1909 strenge regels vastgesteld. Er moet witte wijn van negen omschreven druivenrassen tweemaal gedistilleerd worden. De voornaamste zijn ugni blanc, folle blanche en colombard. Productie moet plaatsvinden in een afgebakend gebied rond het plaatsje Cognac in het département Charente. Daar is 't voor het eerst gemaakt toen Britse en Hollandse schepen iets anders wilden inslaan dan wijn. Die was op lange reizen niet houdbaar. Door de wijn dubbel te distilleren ontstond houdbare brandewijn.Het eerste distillaat uit de alambic, een koperen ketel die verwarmd wordt, heet brouillis. De stoffen met het laagste kookpunt verdampen het eerst. Die damp condenseert in een koelspiraal als kleurloze vloeistof met 50% alcohol en wordt een tweede keer gedistilleerd, de bonne chauffe. De fraaie bruine kleur krijgt cognac door twee jaar rust op eiken fusten uit de Limousin. Na vier jaar rijpen mag het predikaat VSOP gebruikt worden, twee jaar langer en het is Extra, XO of Napoléon. Op de fles is er nog 40 tot 45% alcohol over.

Richard Hennessy uit het Ierse Cork was in 1765 op zoek naar een bezigheid, nadat hij als officier tijdens Louis XV in een Iers regiment tegen de Engelsen had gevochten. Hij kreeg in ruil voor zijn inzet een stuk grond in Cognac en dus werd 't cognac. Acht generaties later staat Gilles Hennessy aan het hoofd van de grootste producent ter wereld. Nu deel van het drankenconcern Moët-Hennessy na een fusie met champagnereus Moët et Chandon in 1971.

Ruim 55 miljoen verkochte flessen per jaar, 200.000 vaten van 560 liter in donkere kelders en 700 man personeel. Velen daarvan zijn al generaties lang in dienst van nakomelingen van Richard. Keldermeester Yann Filloux is de zevende van zijn familie die dagelijks 50 verschillende cognacs moet proeven op weg naar een nieuwe assemblage. Samen met zeven andere dégustateurs, allemaal mannen. Want vrouwen houden het fysiek niet vol, vinden ze bij Hennessy.

Cognac is bij Hennessy een kwestie van geduld, acht generaties ervaring en veel proeven. De beste cognacs wachten in een speciale kelder, le paradis. Het huis heeft zelf slechts 200 ha van de cépage ugni blanc. De rest komt van vignerons uit de omgeving die een belangrijke rol vervullen bij de kwaliteitsbewaking.

Top van de prijslijst is de Cuvée Ellipse: 3500 euro voor een fles van 70 centiliter. Er zijn er maar 1100 van gebotteld, dus je moet je haasten.
Nog een tip van het huis: nooit cognac verwarmen boven een brander. De dampen vervliegen en het bouquet is letterlijk naar de maan. Doe desnoods als de Japanners, die drinken het uitsluitend met ijsblokjes.

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage