8 oktober 2009

Lachende koe

Vraag een Fransman wie Benjamin Rabier was en je wordt doorgaans onbegrijpend aangestaard. Toch is één creatie uit het werk van de in 1939 overleden illustrator en decorontwerper zeventig jaar na zijn dood nog steeds dagelijks te zien. In het schap bij de supermarché, om precies te zijn in de kouwe hoek bij de fromages. Rabier kreeg het namelijk voor elkaar een koe te laten lachen. Het beeldmerk dat daaruit ontstond is nu bij 87% van de Fransen spontaan bekend.

Dat was precies wat zijn opdrachtgever, Léon Bel uit de Jura en telg uit een Zwitsers kaasgeslacht, nodig had om zijn gesmolten kaas aan de man te brengen. Rabier had naam gemaakt als striptekenaar en liet dieren vaak de hoofdrol vervullen. La Vache Qui Rit, een koe met een kop vol menselijke trekken, ontsproot in 1921 aan zijn tekenstift en tooit sindsdien de producten van de derde grote kaasmaker van Frankrijk. Een deel van het Franse culturele erfgoed, zoals een reclamebureau in 1955 bedacht.

De lachende koe heeft in de loop der jaren af en toe een kleine facelift gekregen, maar de versie 2009 is nog erg authentiek.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage