21 juni 2009

Chanson Française

In 120 landen wereldwijd is het vandaag weer feest van de muziek. Maar Europa loopt daarbij flink achter met slechts 16 deelnemers. Voor de 28e keer echter prominent aanwezig in de lijst is Frankrijk, waar dit weekend vrijwel geen plek is te vinden zonder muziek. Niet zo verwonderlijk, want radiozender France Musique haakte al in 1976 direct in op het initiatief van de Amerikaanse klassieke musicus Joel Cohen voor een World Music Day.

Onder de socialistische cultuurminister Jack Lang werd 21 juni, dag van de zonnewende, vaste datum voor het Fête de la Musique. In alle soorten, voor elk publiek en bovenal gratis. Van barok tot hip hop, van harmonie tot zouk en alles wat verder nog geluid kan maken.

Thema voor 2009 is 50 ans de Chanson Française. Voor een Top 100 uit vier Franstalige landen kun je dan naar deze site, inclusief teksten.
Met een Belg op nummer één: Jacques Brel met het al 47 jaar onverwoestbare Ne me quitte pas.


Overigens een Russische site waarop teksten van 27.000 chansons. Iets wat in Frankrijk door uitgevers met steeds meer succes wordt geblokkeerd, maar ver weg nog altijd kan.
Vive le web...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage