16 maart 2009

Plat du jour


De dagelijkse lunch au restaurant is voor heel veel Fransen vanzelfsprekend. Om twaalf uur 's middags stromen bedrijven en kantoren leeg en wordt aangeschoven voor een plat du jour, een salade of een pizza. Ook de ambulante ouvriers, de mannetjes met de kleine witte autootjes, strijken her en der neer om een uur of langer het déjeuner te genieten. Langs de weg wordt soms voor minder dan € 10,- een driegangenmenu aangeboden. De baas betaalt meestal in de vorm van een lunchbon die overal wordt aangenomen. Sarkozy vindt dat zijn onderdanen te duur eten en heeft vandaag geroepen dat de TVA (BTW) in het restaurant omlaag moet naar 5,5 % (nu nog gewoon 19,6%).

Maar wie is echt de baas in Frankrijk? Het presidentiële nieuwtje lag nog te dampen, toen minister van economie Christine Lagarde liet lekken dat wat haar betreft er nog heel veel water door de Seine moet stromen voordat de TVA wordt veranderd. En staatssecretaris Hervé Novelli van handel liet verheugd weten dat er niks zeker is, er nog veel onderhandeld moet worden en dat daar nog niet eens mee is begonnen.

Eten we binnenkort ja of nee goedkoper buiten de deur? Voor velen is de vraag volstrekt oninteressant. Bijna alle grote supermarktketens accepteren de lunchbon als normaal betalingsbewijs aan de kassa en adverteren daar zelfs mee. Menige madame geeft haar ambulante ouvrier dus 's ochtends een trommeltje troost mee voor onderweg en gaat zelf vrolijk shoppen. De baas betaalt immers.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage