21 maart 2009

Koningin


Franse royalisten, aanhangers van het Huis Orléans, hadden vandaag reden om het glas te heffen. Zij hebben weer een pseudo-koningin na het huwelijk van troonpretendent Jean d'Orléans hertog van Vendôme met Philomena de Tornos y Steinhart. Zij is de kleindochter van Juan de Tornos y Espeliu die secretaris was van de graaf van Barcelona (vader van de Spaanse koning Juan Carlos). Hij een rechtstreekse afstammeling van de laatste echte koning Louis Phillipe, overigens de enige en gelijk de laatste uit het Huis Orléans.

De Franse troon wordt overigens betwist door het concurrerende Huis Bourbon-Capet in de persoon van prins Louis de Bourbon d'Espagne, voorzien van een directe lijn met Charles X die in 1830 werd afgezet door .... juist, diezelfde Louis Philippe. En al die jaren rollebolden de beide koninklijke families in de republikeinse coulissen, tot meerdere glorie van de ontelbare boulevardbladen. In de redactielokalen heeft men vandaag dus het aloude Vive le roi aangeheven onder het laten knallen van de kurken.

Pikant detail 1: de katholieke kroonprins werd in de echt verbonden door de moslim-burgemeester van het Parijse VIIe arrondissement, een bijbaan van spraakmakende minister van justitie Rachida Dati in een volbloed republikeinse regering.

Pikant detail 2: voor het kerkelijk huwelijk van Jean en Philomena trekt de hele stam van Orléans op 2 mei naar Senlis in het departement Oise. Bedevaartsoord voor de Bourbon-Capet aanhang waar in 987 de eerste vorst uit het Huis Capet gekroond werd.

Labels: , , ,

1 reacties:

Op 22 maart 2009 om 11:00 , Anonymous Anoniem zei...

Wat een "pikant" artikeltje

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage