9 februari 2008

Rollator

De Languedoc-Roussillon is de snelst groeiende regio van Frankrijk. Figuren die daarvoor hebben doorgeleerd voorspellen dat er de komende 25 jaar voor bijna een miljoen mensen een plaatsje onder de zon moet worden bijgebouwd. Dan praten we, los van de natuurlijke groei (meer zuigelingen en minder laatste adem), over 30.000 immigranten per jaar. Alles bij elkaar 3.500.000 inwoners in 2030, zegt het Insee, oftewel het Institut National de la Statistique et des Etudes Economiques. Natuurlijk liggen Nederlanders daar niet wakker van, gewend als we zijn aan files, overvolle treinen, zonnige stranden als mierenhopen en ander ongemak. Wel een onderwerp waarop ambitieuze Haagse politici zich maar al te graag stukbijten. Vol is vol hoor je weliswaar niet meer zo vaak, de zorg om een extra vuilniszak op de stoep wordt nu vooral vertaald naar de halal-inhoud. Alsof spruitjesgeur en draadjesvlees het summum van eigenheimse cultuur zijn.

Groeien in de Languedoc betekent meer mensen in alle leeftijden, maar vooral in de categorie werkenden tussen 20 en 59 jaar. Je zou verwachten dat het vooral berijders van rollators zouden zijn, op zoek naar weinig doen met veel zon. Dat valt dus mee, al is de vergrijzing ook hier niet tegen te houden. Van alle Europese landen heeft Frankrijk namelijk de hoogste levensverwachting voor mannen en vrouwen boven de 65 jaar.
Men vermoedt dat méditerrane maaltijden met veel olijfolie en dagelijks een paar glazen rode wijn (de Paradoxe Français) tot dat resultaat bijdragen. De voorspellers denken dat in 2030 daarom bijna 35% van de bevolking 60 jaar of ouder zal zijn. Maar wel met een niet onaardige financiële positie, wellicht zelfs genoeg voor een tweede rollator...

Terwijl kranten en politici hier juichend over elkaar heen vallen, want groei is groei nietwaar, komt uit NL het bericht dat gemeenten hun bouwplannen drastisch moeten bijstellen. Ze zijn gebaseerd op groei, terwijl de bevolkingsdaling in sommige streken en provincies al is begonnen. Een sombere deskundige heeft 't al over lege spookdorpen, supermarkten met onbemande kassa's (?), buslijnen en bankfilialen die in rook opgaan en dus verpaupering en criminaliteit. Je verzint het niet.

De Franse groei gaat uit van veel nieuwe instroom, met name uit het Méditerrane gebied. NL, zijwindgevoelig voor populisten met vreemdelingenangst, sluit de ogen voor deze optie.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage