3 januari 2008

Rothschild

De puisant rijke familie Rothschild heeft haar naam ook in de grote wijnboeken geschreven. Château Mouton Rothschild is natuurlijk de vaandeldrager, maar Château Clerc Milon en Château d'Armailac zijn niet minder grote Bordeaux-wijnen. De bekendste is echter Mouton Cadet, een betaalbare merkwijn, niet van een bepaald domein maar in heel Europa een gewild flesje in de betere supermarkt. Sinds 1933 is Baron Philippe de Rothschild SA in Pouillac, midden in de Médoc, het bedrijf dat niet alleen topwijnen op de markt brengt, maar ervaring en kennis gebruikt om ook buiten de Bordelais mooie dingen te doen.
Zoals bijvoorbeeld dichtbij, in de Midi. Vlakbij Limoux in de Aude werd in 1998 een nauwelijks onderhouden wijngaard gekocht van 48 ha. Vijf jaar later kreeg Domaine de Baron d'Arques de nieuwe apellation AOC Limoux rouge. Onder de naam Baron Philippe de Rothschild wordt ook een aantal cepagewijnen als Vin de Pays d'Oc geproduceerd.

Stamvader van de familie Rothschild was de joods-duitse muntenhandelaar en bankier Mayer Amschel Bauer (1744-1812), die een fortuin maakte als zakelijk partner van keurvorst Wilhelm IX van Hessen-Kassel. Zijn vijf zoons stichten in verschillende Europese landen banken. Nathan Mayer deed dat in Londen, met 20.000 pond van zijn vader. Zeventien jaar later is hij één van de rijkste mensen in Europa. Zijn vermogen, vergaard door het financieren van Britse oorlogen tegen ondermeer Napoleon, wordt dan geschat op 50 miljoen pond. Het is vanuit de Londense tak dat later de stap naar de Franse wijnen wordt gemaakt. De toevoeging Rothschild is afkomstig van een rood schild boven de deur van het pandjeshuis van grootvader Moses in de Judenstrasse in Frankfurt. Bakermat van een imperium dat zelfs Amerikaanse presidenten de wet voorschrijft, aldus talrijke critici. Maar dat terzijde.

Via de machtige familie terug naar de vragen van een paar dagen geleden om de beste sommelier te worden.

1. Wat is mescle?
Synoniem voor de rode poulsard druif uit de Jura

2. Wat is het kenmerk van de meeste Franse wijnen uit 1996?
Teveel zuur door een koude septembermaand

3. Uit welke gemeente (commune) komt de Elzas grand-cru Kitterlé?
Guebwiller

4. In de Bordeaux kom je vidure of petit vidure tegen. Welke druif is dat?
Cabernet-Sauvignon

5. In welk jaar had chateau Mouton Rothschild voor 't eerst een etiket met een speciaal vervaardigd kunstwerk?
1924 door kunstenaar Jean Carlu

6. Welke witte druif is in Frankrijk het meest aangeplant?
Ugni blanc (trebbiano in Italië)

7. Sylvaner is een bekende Elzas-wijn. Wat is de Latijnse herkomst van de naam?
Sylva = woud

8. Wat is hyperoxygénation?
Verzadiging van most met zuurstof

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage