10 juli 2011

Hermitage

Onderweg naar het zuiden? Neem voorbij Vienne op de A7 de afslag naar Condrieu. Scheelt je péage en je bent direct in één der oudste wijngebieden van het Rhônedal. Ook wel de ' hoge' Rhône genoemd. Strekt zich uit op de graniethellingen vlak langs de rivier tot aan Valence. Blijf de N86 volgen, dan kom je op de westoever achtereenvolgens door de appellations Côte Rôtie, Chateau Grillet, Condrieu, de wat grotere Saint Joseph, Cornas en Saint Peray.

Het neusje van de zalm ligt echter tegenover het altijd drukke stadje Tournon (voor een puike boeuf-bourguignon even afstappen in Le Château) op de andere oever rond Tain-l'Hermitage. Met een loopbrug te bereiken. Twee appellations: de betaalbare Crozes Hermitage en de absolute topwijn van de Hermitage. Kenmerk van het hele gebied is de syrah druif, die het karakter van deze ietwat prijzige maar prachtige rode wijnen bepaalt.
Syrah is de laatste jaren in de mode. Romeinen kenden echter al de bijzondere kwaliteit van de vrij kleine druiven. Donkere, fruitige en tanninerijke wijnen die flink oud kunnen worden. Resultaat: een stevig, harmonisch glas wijn. De vigneron gebruikt 100% syrah, alleen de Côte Rôtie krijgt een huwelijk met 20% viognier. Wordt echter steeds minder gedaan. Die laatste druif staat wel  op het etiket van de witte Condrieu met als resultaat een prachtig geparfumeerd glas voor een stevig visgerecht. Daar gaat viognier ook in de vendange tardive, de zoete dessertwijn van overrijpe druiven.

Op de oostelijke oever ligt dus in een bocht van de Rhône de Hermitage. Op de zonnige zuidhelling van een opvallende bult van 134 ha zorgt de syrah elk jaar weer voor een wondertje. Een dichte, houdbare cru van grote klasse. Grote namen als Chapoutier en Jaboulet staan garant voor wereldwijnen, die ook wereldwijd geëxporteerd worden.
Met als gevolg wereldprijzen, tussen 30 en 80 euro de fles. Betaalbaarder is de Crozes Hermitage die wordt geoogst in het vlakke terrein rond de heuvel.

Wil je toch wat inladen, ga dan in Tournon de Rhône over naar Tain. De bordjes brengen je probleemloos naar de Cave de Tain , waar je al deze mooie wijnen kunt proeven.

En voor de uitgespaarde péage een flesje of wat mee naar huis!

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage