17 november 2007

Tonijn

De tonijn is op. Sterker nog, de tonijn is eventjes verboden. Overigens oud nieuws voor zwangere vrouwen, die moesten er toch al afblijven. Teveel kwik.
"On a surpêché, monsieur, suis désolé". De locale poissonnier zei het met gepaste dramatiek in zijn stem. Het ging hem duidelijk aan zijn vissershart. De 36 grote Franse tonijnvangers, voor een groot deel uit Sète, mogen geen handel meer aan de wal brengen. Ze hebben dit jaar al bijna twee keer zoveel rode tonijn opgehaald als toegestaan. 14 boten liggen in de vuurlijn van de gendarmerie, de kapiteins verdacht van fraude met vangstpapieren.

Schrale troost: andere landen rond Méditerranée en Atlantische Oceaan maken het nog veel bonter. Griekenland is koploper en scoort 4,2 keer het quotum. Tonijn is hot en dus is het op zee soms compleet oorlog. De reders sturen zelfs vliegtuigjes uit om scholen vis op te sporen. Piloten melden in code aan de schipper waar hij moet zijn, zodat de concurrent niet kan meeluisteren. Een jaar geleden ontaarde een 'luchtgevecht' ten zuiden van Marseille in een dodelijke botsing tussen twee toestellen, waarna deze spectaculaire vorm van tonijnjacht in de ijskast verdween.

32 landen vergaderen deze week in het Turkse Antalya om de overbevissing voor de zoveelste keer te regelen. De Europese Unie wil dat de vissers in drie jaar tijd hun vangst afbouwen tot het afgesproken volume. Die uit Sète vertrouwen de anderen niet, maar dat zal andersom ook wel zo zijn.

Intussen doen wij 't met de schaarse diepvries die nog in de super ligt. Probeer dikke filet te vinden. Niet helemaal ontdooien, zodat je er flinterdunne plakjes carpaccio van kunt snijden (bij vers een uurtje in de vriezer mag ook). Mooie olijfolie, fijngehakte basilicum, peper en zeezout, stuk geroosterd brood en een koele Picpoul de Pinet.

Elk nadeel heeft inderdaad een voordeel...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage