26 september 2010

Koninkrijk

Twee families zijn nog steeds op jacht naar de inmiddels zwaar vermolmde en wrakke Franse troon. Hoewel sinds 1870 onafgebroken een republiek, houden erfgenamen van de Bourbons en het huis Orléans de moed erin. Frankrijk heeft het per slot van rekening eerder gepresteerd. Niet lang na de bloedig verworven Eerste Republiek zet Napoleon Bonaparte de keizerskroon eigenhandig op de kruin. Na zijn gedwongen opstappen gedogen les citoyens nog twee koningen uit de stal Bourbon, maar in 1830 zijn ze Charles X toch zat. Gek genoeg benoemt het parlement dan geen president, maar een nieuwe koning. Wel van een ander merk, Louis Philippe, de enige vorst van het huis Orléans.

In 1848 is het weer raak. De derde revolutie in 50 jaar. Deze Februari-revolutie verwekt de Tweede Republiek, met een neefje van Napoleon als staatshoofd. Dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden en jawel, in 1852 besluit Louis Napoleon aan het einde van zijn vierjarige mandaat dat er maar een staatsgreep moet komen. Keizertje spelen is leuker dan het gedoe met een parlement. Hij roept het Second Empire uit en noemt zich voortaan Napoleon III.

Na de Duitse oorlogsverklaring in juli 1870 duurt het nog twee maanden voordat neef zijn keizerlijke spullen weer moet inleveren. In februari 1872 wordt na de nederlaag tegen Duitsland de Derde Republiek uitgeroepen.
Na Wereldoorlog II volgt in 1947 de Vierde en Charles de Gaulle plakt in 1959 eigenhandig het etiket Vijfde Republiek op Marianne. De houdbaarheidsdatum daarvan is nog niet verstreken, maar met de aspiraties van Sarkozy weet je 't maar nooit.

Intussen lopen de Bourbons en Orleáns zich nog steeds warm. Huidige kandidaat voor het Bourbon-team is (links) de 36-jarige célébrité Louis XX duc d'Anjou, lid van de Spaanse tak waaruit ook koning Juan Carlos stamt. Nog even is zijn tegenstander de ruim 40 jaar oudere Henri VII comte de Paris, de hoop van Orléans. Die steeds sterker de hete adem van drie zoons in zijn nek voelt.

De bladen zijn er blij mee...

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage