2 oktober 2007

Klonen


Voorspelling: binnenkort doet het gerucht de ronde dat Sarkozy gekloond is. De energieke Franse president, al fors getuimeld op de populariteitsladder, is namelijk omniprésent. De New York Times kopte bij zijn portret A Frenchman in a Hurry. Waar camera's zijn, daar is Nicolas. Elk tv-journaal, voorpagina's van kranten, tijdschriftencovers en ranzige boulevardbladen wanneer 't om zijn vetrolletjes gaat. Dubbelgangers of doet ie 't allemaal alleen? Maar heeft ie dan nog tijd voor het Elysee? En wie slaapt er naast Cécilia?

Want Sarkozy heeft ambities zo hoog als de Eifeltoren. Frankrijk moet worden hervormd. Sterker nog, Nicolas rept al van een révolution culturelle. De laatste weken druppelen wat plannetjes in de media die la patrie weer moeten opstuwen in de vaart der volkeren. Het volwaardige lidmaatschap van de NAVO is er één van.
In het onderwijs wordt zo'n 50 jaar achterstand op Nederland goedgemaakt. Met ingang van het volgende schooljaar (2008) hoeven toekomstige kiezertjes niet meer op zaterdag naar kleuter- of basisschool. Een jaar later volgen middelbare scholieren. Ouders blij, maar gemor in het kamp van onderwijsdeskundigen.

Meer verzet valt te verwachten. De autolobby is de messen al aan 't slijpen. Om in de pas te komen met de rest van Europa zijn wat milieumaatregelen aangekondigd. De belangrijkste is het terugbrengen van de maximum snelheid buiten de bebouwde kom met 10 km. Dus nog maar 120 op de autoroute. Kost absoluut weer procenten populariteit. Kom een Fransman niet aan zijn liberté mobile. De verantwoordelijke minister kiest dan ook voorzichtig voor een brede maatschappelijke discussie. Kan het altijd nog in de frigidaire.

Vakbonden hebben hete maanden aangekondigd wanneer Nicolas zijn sociale hervormingen wil doorvoeren. Werkweken, lonen, ziektekosten, alles lijkt op de schop te gaan. Sarko heeft ook een bevoorrechte groep werknemers in zijn vizier. Van priesters tot iedereen die bij de spoorwegen werkt. Daar regeert sinds jaar en dag een régime speciale, met o.a. aantrekkelijke financiële voordelen bij pensionering. Daar moet je van afblijven, vinden de syndicats. In 1995 ging premier Alain Juppé al op z'n gezicht.

Het wordt spannend en misschien komen er nog meer Sarkozy's om toch in beeld te blijven. Bij het plaatje van zeilster Maud Fontenoy, die een lintje krijgt voor haar solotocht rond de wereld, slaat in ieder geval de twijfel al weer toe.

Is dit de echte of niet...?

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage