23 juli 2011

Carrefour

Gisteren mocht Spanjaard Samuel Sanchez zich hullen in de prestigieuze bollentrui als beste klimmer in de Tour de France. Gesponsord door Carrefour. De grootste kruidenier van Europa, nummer twee van de wereld (472.000 medewerkers in 33 landen). Koop een pakje boter in Frankrijk en grote kans dat Carrefour er aan verdient. Met 4421vestigingen kun je er niet omheen. Natuurlijk supers en hypers van Carrefour en Champion. Maar pas op, ook de discount Dia, dichtbijwinkels Shopi, 8 à Huit, Marché Plus en Proxi en de Sherpa's in skidorpen. Plus groothandel Promocash voor de horeca en twee internetsites voor levering aan huis.

Marcel Fournier (op foto rechts) runt in 1959 in Annecy een grand magasin, ontstaan uit een winkeltje in garen- en band en sinds 1822 in de familie. Na een bezoek aan een broer in de VS weet Marcel het: de supermarket moet naar Frankrijk. Samen met de jonge kruidenier Denis Defforey (links) uit Lagnieu opent hij de eerste supermarché op een kruispunt (carrefour) in het centrum van Annecy. De naam ligt voor de hand.

Geschenkjes voor de eerste klanten en de tam-tam zorgen voor grote toeloop. Ook het tankstation op de parking levert een boel publiciteit, een formule die nooit meer is gewijzigd. Begin '63 volgt de tweede in Annecy, even later start het duo de eerste hypermarché in Ste.Geneviève-des-Bois bij Parijs. Ruim 5000 klanten op de eerste zaterdag kijken de ogen uit in 2500 m2 zelfbediening. Behalve eetbaar ook andere waar, van onderbroeken tot wasmachines. Marcel Fournier krijgt de bijnaam L'Hyperman.

Carrefour explodeert. Drie jaar later al 10.000 m2, 50 kassa's en 2500 winkelwagentjes in Vénissieux bij Lyon. Vitrolles volgt met 18.000 m2 en in 1972 de tot nu grootste in heel Europa bij Toulouse op 23.000 m2. Marcel en Denis brengen de winkel naar de beurs en het bedrijf krijgt nieuw management. Een golf overnames volgt: Montlaur, Euromarché, Mammouth, Coop en Continent verdwijnen in het mandje van Carrefour.

Vanaf 1969 is het buitenland aan de beurt. Eerst voorzichtig, maar na een grote klapper in Spanje gaat 't hard. Om een paar grote te noemen: Brazilië ('75), Argentinië ('82), China ('89), Italië ('93), Mexico ('94), Hongkong ('95), Z-Korea ('96) en Indonesië ('97). Begin deze eeuw is Japan aan de beurt, een jaar later alle GB-supermarkten in België en in '02 de Zwitserse Jumbo's. Al jarenlang aast Carrefour ook op Appie Hein, maar in Zaandam proberen ze zelf te overleven.

€ 90 miljard omzet omzet in 2010, waarvan ongeveer 40% in het thuisland. Nu nog de grootste worden in Frankrijk, want hier is Leclerc nog steeds marktleider.
Toch een smetje op het kruispunt...

Labels: , , , , , ,

1 reacties:

Op 24 juli 2011 om 11:28 , Blogger Emmanuel zei...

Ik herinner me nog de reclamejingles in de oude GB's net voor Carrefour de boel overnam. Dat waren, voor wie vaak naar de Franse radio luisterde zeer herkenbare, al de Carrefour tunes. Carrefour heeft het in Vlaanderen trouwens knap lastig gehad in het begin, de Franse manier van handelen en het assortiment vonden hier maar weinig begrip en aanhang. Ook de concurrentie, zoals Intermarché, raakte maar met moeite van de grond...

Groeten van Emmanuel

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage