18 september 2007

Wijnbijbels

September, dus heeft iedereen 't over wijn. Wat doet de millésime 2006 die nu op fles is? Welke wijn is echt goed en wat is gewoon bagger? Waar kun je een voordeeltje halen? Hoe liggen de prijzen bij de supermarchés? Want elke keten heeft deze maand een Foire du vin met veel moois voor weinig geld. Om echt te scoren heb je één van de wijnbijbels nodig die jaarlijks in Frankrijk verschijnen. Want op de etiketten zijn vignerons doorgaans erg zuinig met informatie. Ook deze herfst is de slag om de wijnlezer weer losgebarsten. Niet minder dan elf edities 2008 liggen op de schappen. Van heel duur tot schappelijk geprijsd, zowel de boeken als de beschreven wijnen.

Ongetwijfeld weer 't meest verkocht is de Guide Hachette des Vins 2008, 1410 paginas voor € 26,-. Ruim 10.000 wijnen geproefd door 900 'experts'. Alle appellations van Frankrijk komen aan bod, zelfs de allerkleinsten. Let wel op: juist die zijn snel uitverkocht. Minpuntje: vermelde prijzen zijn niet altijd exact. Wat betaal je wanneer een wijn tussen 8 en 16 euro moet kosten? Plussen voor de uitgebreide beschrijving van producenten, een klassering met sterretjes en veel info over wijnbouw. Ook is een aantal wijnen uit Zwitserland en Luxemburg opgenomen.

Gault Millau Vin 2008 (er is ook een voortreffelijke restaurantgids met dezelfde naam) richt zich op een jong publiek met wijnen voor schappelijke prijzen. Het boek telt dan ook 'slechts' 800 pagina's en kost € 24,90. Van de 6000 wijnen krijgen er 140 een coup de coeur en die pareltjes zijn meestal niet duurder dan € 15,-. Ook uit de duurdere wijnstreken zijn betaalbare voorbeelden opgenomen. Gault Millau onderscheidt zich van andere gidsen door ook adressen van restaurants en gîtes te vermelden. Niet door de redactie verzameld, maar door wijnboeren zelf. Perfecte informatie om een klein wijntochtje te maken, inclusief hap en bed.

Le Grand Guide des Vins de France 2008 komt voor € 29,- op 1184 pagina's met een selectie en informatie die is bedoeld voor de betere wijnkenner. Inclusief een CD-ROM en gratis toegang tot een actuele website. 1900 domaines en châteaux worden uitgebreid met al hun wijnen behandeld. Twee gerenommeerde oud-journalisten van het wijntijdschrift La Revue du vin de France, Michel Bettane en Thierry Desseauve, tekenen voor een kritische aanpak, bijgestaan door zeven fulltime proevers. Eén van hen heeft zelfs 11.000 wijnen in één jaar geproefd. Echte kenners dus.

Het genoemde tijdschrift komt ook zelf met een boekwerk, Les Meilleurs vins de France 2008. Prijs € 25,- voor 666 pagina's. Alleen de oogsten 2004 en 2005 worden behandeld, dus niet de peperdure crus van jaren her. Een clubje proevers, onder wie de beste sommelier in 2000 van de wereld Olivier Poussier, geeft punten van 1 tot 20 maar heeft ook een klassement met sterren van producenten. Maar 20 punten uit de Languedoc is niet hetzelfde als een 20-punter uit de Margaux. Vergelijkingen gaan dus op binnen het herkomstgebied.

Wil je goedkoop maar drinkbaar?
Koop dan Les 1001 vins à moins de 8 euros. Uit de zeer uitgebreide serie reisboekjes van uitgeverij Petit Futé, die altijd oog heeft voor de kleine beurs. Voor € 15,- heb je keus zat voor een prikkie.

Maar bedenk wel, het leven is te kort voor slechte wijn!

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage