14 september 2007

Artistes

Vorige maand exposeerden twee kunstenaars de chez nous in Galerie Méridienne, Place aux Herbes in Méjannes-le-Clap. Ook de komende tijd is hun werk daar nog te zien in de permanente tentoonstelling van regionale artiesten uit wijde omtrek.
Frederike Doeleman en Dirk Koopman hebben beiden een atelier in hun tweede woning in Saint-Ambroix. In Nederland wonen ze nog even in Houten, maar vertrekken binnenkort naar Middelburg, geboortegrond van Frederike.

Zeeuws meisje Frederike in klederdracht (3e van rechts)

Frederike Doeleman werkt met klei, maar heeft liever dat je keramiste zegt. Geschoold door andere keramisten en specialistische cursussen. Ze werkt met verschillende soorten klei en stookt haar oven zowel elektrisch als met de Japanse raku-techniek. Haar werk is organisch, aanraakbaar, door de klei vaak dicht bij de natuur. Herkenbaar en tegelijk verrassend. Daardoor maakt 't je nieuwsgierig naar het ontstaan. Zoals tegels met de afdruk van putdekseltjes uit een Spaans dorp. Of keramiek met kleine gaatjes als schuilplaatsen voor insecten.

Dirk in atelier Uilenburg in 't oude dorp van Houten

Dirk Koopman komt van Dordrecht. Autodidact, schilder en tekenaar. Hij vindt inspiratie in de natuur en wordt gefascineerd door lichtinval en beweging. Zijn werk is dynamisch, krachtig en met heldere, felle kleuren. Je kunt er niet omheen. Modern, niet echt abstract, wel vaak met een vervreemdend effect. Soms waan je je in een brandend landschap, dan weer in een verstild bos of een langs een mysterieuze kustlijn. Het prikkelt je fantasie.

Les artistes exposeren vrijwel altijd samen. Zij verlaten Midden-Nederland met een laatste tentoonstelling in het hoofdkantoor van het RIVM aan de Antonie van Leeuwenhoeklaan in Bilthoven. Titel: Passie en Levenskracht.
Nog te zien t/m 31 oktober en misschien straks weer ergens bij ons.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage