17 juni 2010

Phénomène

Frankrijk kent een trieste historie wanneer het gaat om overstromingen zoals eerder deze week in het departement Var, waar tot vanavond laat al 25 doden waren geborgen. Her en der kom je in het landschap gevels, palen of bomen tegen waarop is aangegeven hoe hoog ooit het water is gestegen. Twee gebieden zijn in het zuiden berucht voor het gevaar van inondations, zoals het natuurgeweld in het Frans heet.

Weerkundigen noemen het Phénomène Méditerranéen, waarvan de ellende rond Draguignan het meest recente voorbeeld is. Grote hoeveelheden regen in zeer korte tijd, vaak gepaard met onweer, meestal ontstaan door opstijgende lucht boven het warme aardoppervlak. Vaak zomers, maar ook wel in het voorjaar.

Anders is het Phénomène Cévenol, meestal in de herfst. Het middelgebergte van de Cévennes doet dan dienst als scheiding tussen warme lucht uit het zuiden en koudere stromingen uit het westen.
Na een warme periode kan de botsing tussen beide stromingen tot geweldig intensieve en vaak langdurige buien leiden.
In september 2002 kostte dat 24 mensenlevens, duizenden huizen werden verwoest en de schade bedroeg 1,2 miljard euro.

Op 4 maart 1930 kreeg Frankrijk de zwaarste overstroming van de laatste 100 jaar te verwerken. Duizend doden vielen in de dalen van de Orb, de Aude en de Tarn in het zuidwesten, de Midi.


Het stadje Moissac werd vrijwel compleet verwoest en hetzelfde overkwam een deel van Montauban. Het duurde twintig dagen voordat het laatste water was verdwenen.

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage