10 oktober 2009

Spiderman

Alain Robert, de Franse Spiderman, koos deze week voor een eenvoudig tochtje in Parijs. De 47-jarige klimmer liet zijn oog vallen op de Tour Ariane in de zakenwijk La Défense, slechts 152 meter hoog. En voegde weer een topbeklimming toe aan een onuitputtelijke lijst. In alle werelddelen bedwong hij hoge gebouwen, met in 2004 als record de 508 meter hoge Taipei 101 wolkenkrabber in Taiwan. Toen de hoogste ter wereld, inmiddels ingehaald door de Burj Dubai met 818 meter. Misschien komt die ook nog aan de beurt.

Als alpinist kreeg Alain in 1982 een ernstig ongeluk toen een veiligheidsbinding losschoot. Hij viel van 15 meter hoogte op zijn hoofd en lag vijf dagen met een boel breuken in coma. De dienstdoende geneesheer was weinig optimistisch: ‘Ce garçon pourra plus jamais grimper’, luidde de prognose. De Sécurité Sociale verklaarde hem 60% invalide en het leek gedaan met het betere klimwerk.



Een jaar later hing hij echter weer in de touwen en in de negentiger jaren heeft hij zijn specialiteit gevonden: gebouwen bedwingen, het liefst onaangekondigd. Zodat in de meeste gevallen de plaatselijk veldwachter hem boven staat op te wachten.Vorig jaar gaf hij zijn bijzondere prestaties een thema mee en vroeg om aandacht voor het klimaatprobleem. ‘We hebben minder dan 100 maanden voordat ons klimaat het punt bereikt waarop we niet meer terug kunnen. Urgenter kan het niet zijn. De opwarming van de aarde zorgt nu al elke week voor meer slachtoffers dan 9/11’ was zijn waarschuwing. 

Meer foto’s op alainrobert.com.
Filmpje

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage