26 juni 2011

Rugslag

Na de Franse revolutie ontdekte de gloednieuwe republiek dat ergens in een achterzak alsnog een feodale puist was achterbleven. In het uiterste zuidoosten hield de van oorsprong Genuase adellijke familie Grimaldi al sinds eind 13e eeuw de rots van Monaco bezet.
Op 8 januari 1297 maakten Francesco Grimaldi en zijn Franse neef Rainier zich meester van deze buitenpost van de stadsstaat Genua, verkleed als Franciscaner monniken. Dit kunstje is nog steeds te zien in het wapen van het huidige prinsdom.

Jammer voor Francesco had hij geen nageslacht. Alle regerende prinsen van Monaco stammen dus af van neef Rainier, die in 1304 ook admiraal van de Franse vloot werd en nog een robbertje heeft gevochten in de Slag bij Zierikzee.
Op papier is Monaco een onafhankelijke staat sinds de Franse koning Louis XII in 1512 daarvoor zijn handtekening zette. In de praktijk is het een soort inwoning gebleken, wel met eigen opgang en toilet.
Het prinsdom is de laatste decennia vooral bekend om zijn casino, de Formule 1-race langs de haven, de autorally en de talloze beroemdheden die er voor goud geld een belastingvrij optrekje hebben, van wielrenner Tom Boonen tot modekeizer Karl Lagerfeld.

De prinsen van Grimaldi hebben door de eeuwen heen een goede neus gehad voor de moeders van hun opvolgers. Vaak waren de uitverkoren dames beroemder dan hun steenrijke partner, van Pomeline Frégoso die in de 14e eeuw zelf de boel regelde omdat manlief gevangen zat na bonje met boze Milanezen, tot de Amerikaanse filmdiva Grace Kelly, moeder van de huidige prins.

Op 1 juli trouwt deze 29e prins van Monaco, de 53-jarige Albert II Alexandre Louis Pierre Grimaldi, met de Zuid-Afrikaanse rugslag-zwemster Charlene Wittstock.
Dat de prins het klappen van de zweep kent, is duidelijk. Hij heeft al een meisje verwekt bij een Amerikaanse serveerster en een jongen bij een stewardess uit Togo.

Charlene heeft in ieder geval bewezen dat zij wat mans is op haar rug...

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage