28 september 2010

Venceslas

Vandaag was het in Frankrijk de naamdag van Saint Venceslas (rechts). Vrijwel alle 365 dagen van het jaar hebben een persoonsnaam, veelal  afkomstig uit het rijke roomse leven. Een niet gering aantal Fransen is dan ook vernoemd naar al dan niet heilig verklaarde types uit het verleden.
Zodat je met een beetje pech jarig bent tegelijk met duizenden anderen van die naam.

Om precies te weten om wie het elke dag gaat, raadpleeg je een willekeurige kalender. Ongetwijfeld de meest gebruikte is die van de pompiers.

Met plaatje van het complete belendende korps. Half december aangereikt door de locale spuitgast in ruil voor een bijdrage aan de kantinepot van de naburige kazerne. En omdat je nooit weet hoezeer je de steun van deze stoere strijders nodig zult  hebben, betaalt toute la France grif mee aan het dagelijkse brandweermenu.

Nog even Venceslas.  Een naam die sinds 1940 nog maar 7 keer door een (kennelijk overspannen) vader bij de plaatselijke mairie is gedropt als etiket voor zijn pasgeboren dreumes. Zeldzaam dus, om precies te zijn op plaats 3181 op de lijst van meest voorkomende Franse voornamen.

De echte Venceslas had niks met Frankrijk. Was in de 10e eeuw hertog van Bohemen, in een Engels kerstliedje nog bekend als de Good King Wenceslas. Een vroom en deugdzaam man, zoals dat heet. Hij werd in 935 op de trappen van de kerk in Stará Boleslav (Tsjechië) in opdracht van zijn boze broer vermoord en in stukken gehakt.

Restanten nog te zien in de Sint Vitus kathedraal in Praag.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage