9 september 2010

Persvrijheid

Vanaf vandaag in de Franse boekhandel: ‘Pierre & Alexandra Boulat, 100 photos pour la liberté de la presse’. Een postume hommage aan twee fotografen die eigen leven riskeerden om dat van mensen in oorlogsgebieden vast te leggen. Slachtoffers op de bekende speelterreinen van de internationale wapenindustrie. Van de westerse aanval op de Egyptische stad Port Said in 1956 (boven) tot vluchtelingen in Pakistan en Afghanistan begin deze eeuw (onder).

Pierre Boulat (overleden in 1988 op 73-jarige leeftijd) nam in 1945 de camera ter hand voor het Parijse weekblad Samedi Soir, brak door met een foto van een tornado boven Parijs en kreeg er een contract voor bij het Amerikaanse weekblad Life. Hij legde de brandhaarden van de 50-er en 60-er jaren vast en raadde dochter Alexandra af hetzelfde te gaan doen. Een raad die in de wind werd geslagen, want door haar lens zag de wereld de laatste twintig jaar schokkende gebeurtenissen in voormalig Joegoslavië, Irak, Afghanistan en Palestina. Een hersenbloeding tijdens werk in het Midden-Oosten maakte in 2007 veel te vroeg een einde aan haar 45-jarige leven.

Het boek (€ 9,90) is uitgegeven ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Reporters sans Frontières, in 1985 in Montpellier opgericht door journalist Robert Ménard en sinds die tijd de internationale organisatie die zich inzet voor persvrijheid.

De Association Alexandra et Pierre Boulat, opgericht na de dood van Alexandra, kent elk jaar een prijs toe aan een uitzonderlijke fotojournalist.

Tot eind februari 2011 is het werk van vader en dochter ook te zien op een (gratis) expositie in het Petit Palais in Parijs.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage