18 september 2010

Patrimoine

Dit weekend kun je niet om het erfgoed heen. Ook Frankrijk doet mee aan de 27e Journées Européennes du patrimoine. Bedoeld om mensen uit huis te krijgen voor een uurtje of wat gratis cultuur. 15.000 historische locaties in het hele land staan open, met als thema dit jaar grote namen uit de geschiedenis.

Parijs is natuurlijk het middelpunt van het heelal. Alle 20 arrondissementen hebben een overladen programma, zodat je de wijk niet uithoeft.
Doe je dat wel, dan ontloop je het erfgoed niet. Want ook de 110-jarige Parijse Metro is als historisch monument in de lijst opgenomen. Niet alleen de nog overgebleven jugendstil ingangen van architct Hector Guimard, ook verschillende ondergondse stations behoren tot het patrimoine. Beetje jammer wel dat het een Belg was, baron Edouard Empain, die de metro heeft gebouwd.

Wil je liever niet de deur uit om de honderdduizenden cultuurzoekers niet in de weg te lopen? Stap dan in de virtuele wereld. Op deze site van het Ministère de la Culture et de la Communication treed je, alleen in aanwezigheid van je eigen muis, binnen in de multimediale werkelijkheid. Van de eigen werkplek van minister Frédéric Mitterand in het historische Palais-Royal, via de préhistorische grotten van Lascaux en de archeologische onderwaterwereld bij Saint-Malo tot een 3D-presentatie van het Petit Trianon, het paleisje van de tragische koningin Marie Antoinette.

Ook na het weekend of desnoods midden in de nacht mét muis te bezoeken.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage