14 september 2010

20 maanden

Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit. Dus beginnen Franse media te speculeren over de volgende presidentsverkiezingen in 2012. Nog 20 maanden te gaan, maar de eerste peilingen zijn daar.

Hier (nog) geen Wilderiaanse taferelen en ultra-rechts lijkt de verbrokkeling nabij na het afscheid van nestor Le Penn als kandidaat. Dus gaat het traditioneel tussen regerend droite en hoopvol gauche.


Op rechts wordt naar een echte kopman gezocht. Duidelijk is dat Nicolas Sarkozy in nauwe schoentjes zit. Zijn populariteit is gedaald tot 15%, net zoveel als oud-minister en aartsvijand Dominique de Villepin die nog maar net in training is. Beiden (rechts) zijn bovendien in juridisch gevecht over de affaire Clearstream.
Premier François Fillon hijgt met 13% net achter de koplopers, maar moet het van zijn eindsprint hebben. Veel andere rechtse rakkers, waaronder oud-premier Alain Juppé, volgen op achterstand maar geven nog lang niet op. Troost voor Sarko: sinds 1974 koos rechts de zittende president altijd als eerste kandidaat.

Links staat er heel wat beter voor. Daar gaat het slechts om twee éléphants, zoals partijbonzen hier worden neergezet. Dominique Strauss-Kahn, oud-minister en hoogleraar economie, haalt nu 54%. De huidige baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat bijna schouder aan schouder met Martine Aubry, partijvoorzitster en burgemeester van Lille (50%). De rest op links lijkt zich te schikken in een knechtenrol.

Maar net als in de Tour de France roept iedereen voorzichtig: Parijs is nog ver…

Labels: , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage