29 augustus 2010

Vrijgezel

De naam Bolloré ligt niet echt op de lippen van de gemiddelde Fransman. Toch hebben vele generaties één van de produkten van deze oude Bretonse familie tussen de lippen gehad. Het papierfabriekje uit Ergué-Gabéric bij Quimper ontstond in 1822, maar kreeg pas wind in de zeilen toen in 1918 het eerste pakje ultra-dunne sigarettenpapier in de winkel kwam.
Het merk OCB (voor de locaties Odet en Cascadec plus de naam van de oprichter) was direct na Wereldoorlog 1 uniek, omdat er een laagje Arabische gum op het vloeitje zat. Plakkerig spul van de acaciaboom, zodat het vers gerold sjekkie lekker dichtgelikt kon worden.

Tot 10 jaar geleden was dat simpele stukje papier één van de pijlers onder de Groupe Bolloré. Nu goed voor ruim 6 miljard euro omzet, nog wel in papier maar vooral in transport en energie, media en telecom. In 2000 werd het merk OCB verkocht aan Amerikanen. Misschien wel omdat de naam beladen was door wat minder geslaagd gedrag van de familie in zwart Afrika. Het gerucht dat het racistische ultra-rechtse Front National belangen had in het vloeitje, werd daarom door de regerende Vincent Bolloré beantwoord met een poster (boven) die zijn goeie bedoelingen moest onderstrepen.

De familie hoort inmiddels bij de intieme vriendenkring van president Sarkozy en kroonprins Cyrille Bolloré (25) staat te boek als één der rijkste vrijgezellen. Een gewilde partij, zoals dat heet.

Papa Vincent heeft een geschat vermogen van 1,1 miljard, nog zonder het bootje (te huur voor € 180.000 per week) waarop Sarko direct na zijn verkiezing met vijf verse lijfwachten mocht uitpuffen. Papa wil echter pas in 2022 met de vut.
Tegen die tijd moet Cyrille het ook nog met twee broers delen.

Aanvallige dames moeten dus nog even op een houtje bijten.

Labels: , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage