8 juni 2010

Opsporing verzocht

Mocht je behoefte hebben om eens geheel anders op vakantie in Frankrijk te gaan, trek dan deze zomer naar de Chartreuse. Het prachtige en vooral weinig toeristische middengebergte ten noorden van Grenoble. Hoogste top de Chamechaude (2082 m) en het hele massief maakt deel uit van een Parc Naturel Régional. Garantie voor rust, natuur en niet te vergeten bescherming van de wildstand. Bovendien een uitstekend wandelgebied.

Vorige maand werden in het hart van dat park, bij het plaatsje Entremont-le-Vieux, negen steenbokken vrijgelaten. Dit prachtige dier was door bejaging uit het gebied verdwenen en werd in 1981 als beschermde soort aangemerkt. Gelukkig zijn elders in Frankrijk nog steenbokken aanwezig en de negen voor de Chartreuse werden aangevoerd vanuit het iets oostelijker gelegen Belledonne-gebergte. Volgend jaar moet het aantal worden uitgebreid en kan de natuur haar gang weer gaan.
De vers ingevoerde steenbokken worden wetenschappelijk gevolgd met een kleine radiozender en hebben een gekleurde halsband.

Wandelaars in het gebied wordt gevraagd een ontmoeting met de nieuwkomers te melden en bij de ingangen van het natuurpark kun je een formulier halen om je waarnemingen vast te leggen.
Zo lever je al recreërend een bijdrage aan natuurbehoud en het is weer eens wat anders dan de obligate vette hap op het vakantierooster.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage