4 mei 2010

Geslaagde ramp

Toeval of niet, een paar dagen na de mislukte bomaanslag in New York werd Parijs vanochtend opgeschrikt door drie vrijwel gelijktijdige virtuele ontploffingen. Op een tribune van het Stade de France, bij de steiger voor rondvaartboten bij de Eifeltoren (boven) en in een kinderopvang van het winkelcentrum Carré Senart de Melun.
De balans: 25 doden (waaronder een terrorist die zichzelf opblies), 105 gewonden en tientallen mensen in shock. Rond 1700 hulpverleners, politie, brandweer, journalisten, deskundigen en politici waren uitgerukt om het 'drama' Omega 2010 tot een goed einde te brengen.

Het Franse ministerie van binnenlandse zaken wilde met de oefening aantonen dat ook bij een aanslag op verschillende plekken de reactie snel en doeltreffend kon zijn. Terroristen zijn veelal actief op meerdere plaatsen tegelijk, was het uitgangspunt. Het stadion als rampplek was uitgekozen omdat de hoofdstad een gooi doet naar de organisatie van het EK voetbal in 2016. Veiligheid voor het publiek heeft prioriteit bij de definitieve beoordeling van de claim op dit toernooi.

De oefening werd sinds januari voorbereid en had dus niets te maken met de realiteit in New York, verzekerde minister Brice Hortefeux. Die terloops ook even prijs gaf dat sinds begin dit jaar al 19 mogelijke terreurverdachten zijn aangehouden, waaronder 4 radicale moslims die via internet opriepen tot een jihad (hun heilige oorlog tegen zo’n beetje van alles).

Résultat très satisfaisant, riep de politiebaas nog. Dus zal volgens goede Franse gewoonte na afloop een verre d’honneur gedronken zijn op het uitstekende verloop van de ramp.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage