4 maart 2010

Escargot of schnitzel

In 1476 is de toekomst van Nederland nog heel erg Frans. Karel de Stoute trekt al jaren aan de touwtjes. Charles le Téméraire, zoals hij in de Franse boekjes heet. Hertog van Bourgondië, Brabant, Limburg en Luxemburg, graaf van Vlaanderen, Henegouwen, Holland en Zeeland. En dus de baas in het belangrijkste deel van de Nederlanden. Een jaar eerder heeft hij ruzie gekregen met de jonge hertog René van Lotharingen en in Nancy moet dat worden uitgevochten.

René heeft die stad ingenomen en het Bourgondische garnizoen er uit gejaagd. Waarop Charles vanuit zijn riante paleis in Dijon (rechts) naar het noorden trekt en op 22 oktober 1476 het beleg voor de stad opent.

Voor de 2000 soldaten van René en de achtergebleven inwoners van Nancy wordt het een barre en koude winter. Al snel zonder voedsel komen honden, katten en ratten op het menu. Houten daken van huizen worden opgestookt om wat warmte te krijgen. Hertog René heeft intussen steun gekregen uit Zwitserland en de Elzas, betaald door de Franse koning Louis XI die ook een appeltje wil schillen met zijn machtige en eigenzinnige familielid uit Dijon.
Op 5 januari 1477 vóór zonsopgang overvalt René met zijn troepen de Bourgondiërs. De verrassing is compleet en de hele slag duurt slechts enkele minuten. Pas drie dagen later wordt het lijk van Charles gevonden, aangevreten door de wolven.

Met Bourgondië kwam het niet meer goed. Zonder mannelijke opvolging werd het inzet van een successiestrijd. Uiteindelijk haalde Louis XI de buit binnen onder het motto: Wie betaalt, bepaalt. Charles' dochter Maria werd nog even gravin van Holland en Zeeland, maar stond al in de steigers als toekomstige bruid van de Oostenrijks-Habsburgse kroonprins Maximilian.

Een ochtendlijke onoplettendheid bij Nancy had dus tot gevolg dat de Bourgondische Nederlanden in enkele minuten Oostenrijks bezit werden.
Van escargot naar schnitzel zogezegd. De Nederlandse keuken is er nooit meer bovenop gekomen...

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage