28 maart 2010

Agent Rose

Deze maand namen twee landen afscheid van Agent Rose. Een vrouw die in twee eeuwen heeft geleefd en een wereldoorloog overleefde. Geboren in 1905 in Bretagne als Andrée Virot, wees weinig er op dat zij één van de moedigste vrouwen van Frankrijk zou worden. Bij het uitbreken van Wereldoorlog 2 had ze een schoonheidssalon in de havenstad Brest, maar sloot zich zonder aarzeling aan bij het locale verzet. Eerst als bezorgster van ondergrondse kranten, later als leidster van een verzetsgroep die contacten met Engeland onderhield.

Onder de verzetsnaam Rose zorgde zij met haar team voor geïmproviseerde nachtelijke landingsstrips, met fakkels verlicht voor landingen van Britse agenten of het droppen van wapens. Nog belangrijker was een ontsnappingslijn voor in bezet gebied neergestorte vliegtuigbemanningen en ontsnapte (krijgs)gevangenen. Duizenden geallieerden konden op die manier met boten en onderzeeërs terug naar Engeland. Persoonlijk redde zij 102 piloten het leven, voordat ze uiteindelijk in 1944 in Parijs door de Duitse Gestapo werd opgepakt. Via het concentratiekamp Ravensbrück kwam ze in Buchenwald terecht. Daar ontliep ze ternauwernood het executiepeloton door de plotselinge komst van Amerikaanse troepen.

Na de oorlog, weer gewoon Andrée Virot, ontmoette ze in Parijs de Britse wetenschapper John Peel. Zij trouwde met hem en vertrok naar Long Ashton bij Bristol. In 2004 werd Andrée Peel benoemd tot Officier de la Légion d’honneur. De versierselen werden uitgereikt door haar broer, de Franse viersterren generaal Maurice Viot.
Al veel eerder had ze op haar nachtkastje bedankbrieven van generaal Eisenhower, Winston Churchill, Queen Elisabeth, zeven Franse oorlogsonderscheidingen, de Amerikaanse Medal of Freedom en de Britse King's Commendation for Brave Conduct. Haar eigen memoires schreef ze in Miracles Do Happen, in Engeland verfilmd door regisseur William Ennals.

Agent Rose overleed begin maart in een bejaardentehuis in Bristol, 105 jaar oud. Tijdens de begrafenis werd de kist gedekt door zowel de Franse als de Engelse vlag.

Labels: , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage