25 februari 2010

Pompier 2

800 doden per jaar door brand in een Franse woning. Dus werd in 2005 een wet voorgesteld om ieder huis verplicht te voorzien van een rookmelder. Daarna begon echter het bekende politieke gehakketak, want wie gaat dat betalen. Totdat een jaar geleden de Conseil d’Etat (de Franse Raad van State) het idee naar de prullenbak verwees wegens vormfouten, zoals dat deftig heet. Huiswerk overmaken dus, in verstaanbaar Frans.

Deze week mocht het parlement een nieuwe en kennelijk goed bevonden versie goedkeuren. Binnen vijf jaar moet elke woning voorzien zijn van een détecteur de fumée. Geheel naar het voorbeeld van de Canadese stad Quebec, waar al sinds 1980 zo'n verplicht apparaat gaat janken bij overmatige rookontwikkeling. Met als gevolg dat het aantal doden daar in 10 jaar met twee derde is afgenomen.

Niet de eigenaar, maar de bewoner draait op voor de kosten. Geldt niet voor gemeubileerde of vakantiehuizen, waar de huisbaas moet dokken. Tot vandaag heeft slechts 2% van de Fransen een rookmelder aan het plafond. Zowat het kleinste percentage in beschaafd Europa. En dat terwijl de brandweer in 85% van de meldingen uitrukt voor een woningbrand.

Vandaag dus weer gebak voor de Sapeurs-Pompiers de France.

Labels: , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage