14 februari 2010

Meer BB

Dinsdag dreigt het Franse parlement vrijwel zeker in te stemmen met een nieuwe wet die de vrijheid van burgers verder zal beperken. De nieuwe loi de sécurité intérieure, in de wandeling Loppsi 2 genoemd, gaat niet alleen zorgen voor nog meer bewakingscamera’s. Ook de juridische aansprakelijkheid wordt extreem uitgebreid. Zo kan iedereen die na een genoeglijk avondje zijn visite met een slok teveel op de deur uitstuurt zelf de kater gepresenteerd krijgen wanneer er iets fout gaat.

Opmerkelijk weinig protesten tegen de nieuwe regels, terwijl Fransen doorgaans snel te hoop lopen tegen bedreiging van hun privacy. Heeft ongetwijfeld te maken met teveel aandacht voor een ander artikel in het voorstel. Daarmee kunnen internetsites zonder meer op zwart worden gezet, bijvoorbeeld wanneer het om porno gaat. Onder het mom dat er wel eens pedofielen gebruik van kunnen maken. Gebruik het woord 'pedofiel' en iedereen schiet in een kramp. Menselijk, maar het appelleert aan emoties en niet aan de rede.

De kracht van internet is dat het zichzelf reguleert. Gebruikers zijn in het 15 jarig bestaan van het web uitgegroeid tot prima waakhonden tegen uitwassen en ongewenst gebruik. Ongecontroleerd sites blokkeren staat haaks op de vrijheid van meningsuiting. Liberté, in goed Frans. En het zal niet helpen. Want er is geen enkele garantie dat je bedenkelijke onverlaten kunt tegenhouden.
Bovendien, waar trek je de grens? Je kunt wachten op de dag dat ook andere enge dingen de digitale nek wordt omdraait. Een overheid die op deze manier Big Brother steeds meer ruimte biedt moet argwanend bekeken worden. Zeker als diezelfde overheid China bekritiseert over onvrijheid op het internet.


Hypocrisie op weg naar regionale verkiezingen met zogenaamde veiligheid als schaamlap.

Labels: , , ,

1 reacties:

Op 16 februari 2010 om 19:07 , Anonymous Henri Bik zei...

Als je de anonimiteit op internet opheft is het gauw gedaan met de uitwassen en criminaliteit op internet.

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage