15 januari 2010

Cyril Despres

Met nog één rit te gaan over vlak terrein en een relatief korte klassementsproef is Frankrijk morgen vrijwel zeker van de overwinning bij de motoren. Zonder ongelukken wordt aan de finish in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires voor de derde keer Cyril Despres gehuldigd. Net als in 2005 en 2007 is de bijna 35-jarige coureur ook de snelste in Dakar 2010, wat heet de zwaarste rally ter wereld. Na een tweede plaats vandaag in de dertiende etappe lijkt de klus dus geklaard voor de zoon van een restauranthouder uit Fontainebleau

Al op 13-jarige leeftijd kocht Cyril zijn eerste motor, een 80cc die meer op een crossfiets leek dan op een racemonster. Tot zijn 22e nam hij deel aan trialwedstrijden, het evenwichtswerk op schier onmogelijke pistes. Via de tv gegrepen door het Dakar-virus spaarde hij zijn budget voor een eerste deelname bijeen. Ondermeer door met vriend en coureur Michel Gau 6000 flessen wijn te verkopen, met een foto van hen op het etiket. Een geslaagde campagne, want in zijn eerste Dakar 2000 eindigde hij als 16e.


Cyril Despres in de etappe van vandaag

De overwinning van Despres zal in 189 landen op tv te zien zijn, ronkt de organisatie ASO die ook de Tour de France organiseert. Net als vorig jaar moest de rally in Zuid-Amerika worden gehouden, omdat de traditionele route van Parijs naar Dakar in Senegal nog steeds gevaarlijk is. Met name in de Sahara zijn extremisten van velerlei pluimage niet te beroerd om met aanslagen ook een deel van de zendtijd te vullen.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage