5 januari 2010

4 miljoen


Een dorp als duizenden in Frankrijk. Gémenos, rustig in de Provence, een kilometer of wat oost van Marseille. Kleine 6000 inwoners, een lange lijst verenigingen van bridge tot hulp aan zielige paarden, een heus lycée en uitgebreid winkelaanbod, zoals dat heet. Met een toilettage voor de poedel, vier bars en iemand die gespecialiseerd is in centraal afzuigen. En natuurlijk een beetje uit de hand gelopen Parc d’Activités met bedrijvigheden die vooral op Marseille gericht zijn. En daar kan het spannend zijn.

Want om snel rijk te worden loont het de moeite eens naar Gémenos te gaan, zo in de vroege ochtend. Dan rijden er namelijk zwaar gepantserde autootjes rond met een boel geld aan boord. Zorg wel voor adequaat gereedschap, zoals bezoekers gisteren dat prima voor elkaar hadden.

In een paar minuten tijd werd een camion van geldtransporteur Sazias bijna voor de deur van het bedrijf ontdaan van 4 miljoen euro. Dat ging er heftig aan toe, inclusief gigantische ontploffing en schotenwisseling met aangerukte veldwachters. En dat alles op een drukke rotonde, onder het oog van nietsvermoedende passanten. Eén daarvan maakte nog een filmpje voor thuis.


De woordvoerder van Sazias, waar het boevengilde vaker op bezoek komt, liet gelukkig weten dat dit keer slechts de helft van de poet was meegenomen. In 2007 verdween alle 10 miljoen volgens beproefd recept, de braquage à l'explosif. Ook toen zonder slachtoffers, daders nooit gevonden.

Voor belangstellenden: je kunt Sazias vinden aan de Avenue du Col de l’Arge. Of de Gémenosiens er nog blij mee zijn...?

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage