3 december 2009

Theodor INiks Frans aan Theodor Stephan Freiherr von Neuhoff. En toch kreeg deze in Köln geboren politieke avonturier zijn plekje in de Franse geschiedenis en wel als koning Theodor I van het eiland Corsica. Als officier en vertrouweling van de hoge Duitse adel rommelde Theodor wat in de marge als internationaal geheim agent, intrigant en samenzweerder. Al naar gelang de meest biedende leverde hij zijn diensten, zo ook aan Corsicaanse opstandelingen die hun eiland vrij wilden maken van de stadstaat Genua.

Dus zien we hem op 12 maart 1736 met een Brits schip landen in Aleria aan de oostkust van het eiland. Een scheepslading wapens en geld, een handvol meelopers, hijzelf fantastisch uitgedost als een Turkse pasja en luid toegejuicht door de locale bevolking. Een maand later was hij al de gekozen koning met een zelf geschreven grondwet die hem als erfelijk monarch alle macht gaf. Voor de vorm nog wel gecontroleerd door zijn regering van 24 vrije Corsicanen, trok hij in het comfortabele paleis van de bisschop in Cervione, liet munten met zijn beeltenis slaan en richtte terloops een nieuwe ridderschap op.Zes maanden later was het geld op, had hij vele vijanden gemaakt en was zijn leven door een plaatselijke Vendetta niet veel meer waard. Hij vluchtte naar het vasteland, ontsnapte daar aan twee moordpogingen en probeerde tot 1749 vergeefs zijn troon op Corsica terug te krijgen.  Een paar maal kwam hij tot voor de kust, maar durfde een nieuwe landing niet aan. Intussen hadden Genua en Frankrijk de handen ineengeslagen en in 1738 was het uit met het Corsicaans verzet.
Elf jaar later kregen de Genuezen hem in Londen alsnog te pakken en met een schuld van 15.000 pond verdween hij in de gevangenis.  Pas op 8 december 1756 was hij weer vrij man, drie dagen later een dode ex-koning.

Theodor von Neuhoff stond model voor een opera, theaterstukken en figureert in verschillende boeken, waaronder de satire Candide van Voltaire.
De nu nog door Corsicaanse nationalisten gebruikte vlag werd door Theodor I al op zijn eerste schip gehesen.

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage