29 november 2009

Petit café


Ochtend, krantje, zonnetje, terrasje en natuurlijk de onvermijdelijke petit café, zoals Fransen hun cafeïneshot noemen. Niks Frans aan, gewoon een 100% imitatie van de Italiaanse espresso en vrijwel altijd gemaakt met een machine uit hetzelfde land.

Koffie wordt tijdens de renaissance door Noord-Afrikaanse moslims (jazeker!) meegenomen naar de haven van Venetië, waar rond 1640 de eerste koffiehuizen ontstaan. In 1903 ontwikkelt zakenman Luigi Bezzera, gefrustreerd door het lange wachten op een vers bakkie, een apparaat dat met stoom en onder druk een snelle variant produceert. De naam ligt voor de hand en de espresso is geboren.

Drie jaar later verkoopt Luigi zijn idee aan Desidero Pavoni, die met zijn espressomachine Barista de wereld gaat veroveren. Nog steeds kun je een Italiaanse Pavoni kopen, al oogt het allemaal wat sneller dan op de illustratie. Die overigens geschilderd is met niets anders dan pure sterke koffie.


Voor beginners: bestel geen espresso in Frankrijk, de ober zal vragen of je een café bedoelt.

Labels: , , ,

3 reacties:

Op 30 november 2009 om 10:30 , Anonymous Henri Bik zei...

En als je in Spanje komt bestel dan eens een 'carejillo' (spreek uit: 'kaareegiljo')dan gaat er een scheutje Spaanse brandy in.

Twee carejilllo's vóór het ontbijt en de gulle lach breekt weer door.

 
Op 1 december 2009 om 11:30 , Blogger Emmanuel zei...

Aaaaach, koffie. Gelukkig sinds enkele jaren aan een rehabilitatie begonnen. Eindelijk liggen de jaren dat 'ie gewoon warm en donker moest zijn achter ons en beginnen de mensen zich te verdiepen in de honderden smaken van dit zwarte goud.
Spijtig genoeg zit Frankrijk nog niet op diezelfde trein. Wanneer ik bij mijn familie weer eens veel te sterke koffie drink kan ik bijna naar Vlaanderen terugrennen!

Groeten,

Emmanuel

http://emmanuelanciaux.blogspot.com/

 
Op 1 december 2009 om 11:42 , Blogger Emmanuel zei...

In Nederland dronk ik de lekkerste koffie bij "De Proeverij" in Ermelo.In Vlaanderen verkoop ikzelf de lekkerste koffie ;-) en in Frankrijk... (désolé mamie) vond ik 'm nog niet!

Groeten van Emmanuel

http://emmanuelanciaux.blogspot.com/

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage