19 november 2009

Monnik


Hoewel een onafhankelijke constitutionele monarchie, wordt Monaco toch vaak in één adem genoemd met grote buur Frankrijk. Alsof de revolutie destijds voor het gemak maar aan het kabouterlandje voorbij is gegaan. Toch bestaat het vorstendom langer dan het huidige Frankrijk. In 1297 moet de familie Capet nog een boel bloederige conflicten en onwaardige kuiperijen doormaken, voordat ze ook het oosten en zuidwesten tot hun koninkrijk Frankrijk mogen rekenen. In dat jaar verovert Francesco Grimaldi, vermomd als monnik, het fort van de net niet 2 km² grote kolonie die de stadsstaat Genua bijna 70 jaar eerder heeft opgericht. De familie Grimaldi is er nooit meer weggegaan en Francesco's standbeeld waakt voor de paleispoort.

De naam van het vorstendom stamt niet van het Italiaanse woord voor monnik, al zou dat zeker een aardige anekdote zijn. Monaco komt van het Griekse monoikos, een enkel of alleenstaand huis. Al in de 6e eeuw voor onze jaartelling bouwden Griekse kolonisten uit Phocaea er een nederzetting, die later door Liguriërs uit de streek rond Genua bevolkt werd. Ook Hercules schijnt langs gekomen te zijn, maar heeft (zoals het met legendarische helden gaat) geen spoortje achtergelaten.

Vandaag, 19 november, vierden de Monegasken hun nationale feestdag. In 1949 werd Rainier III de Gribaldi, overleden vader van Albert II, op die dag gekroond tot prince souverain, zoals de officiële titel van de vorst luidt. Albert zelf heeft twee buitenechtelijke kinderen die niet op de troon mogen. Dus is zuster Caroline erfprinses van het dichtst bevolkte staatje ter wereld.


 Alexandra en Charlotte, dochters van Caroline vandaag bij het feest


Monaco, met ook de grootste politiemacht voor de 33.000 inwoners uit ruim 120 landen (waarvan slechts 17% autochtoon) en zonder inkomstenbelasting. Een paradijs met goddelijk weer en een bijzonder hoog gehalte aan pop- en andere sterren, topsporters op retour, witwassers, gepensioneerde criminelen en Russische mafioso.

Labels: , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage