19 september 2009

Un prophète

De winnaar van de Grand Prix du Jury op het filmfestival van Cannes gaat in februari ook een gooi doen naar een Oscar. Het drama Un prophète van regisseur Jaques Audiard vertelt het verhaal van de 19-jarige Malik El Djebena (Tahar Ramin), een veroordeelde die probeert te overleven in de gevangenis. Hij kan niet lezen of schrijven en moet zes jaar brommen voor een geweldsdelict, zoals dat zo fraai in juridische termen heet. Iets met een mes en een politieagent, zoveel wordt duidelijk.

Hij komt als groentje terecht in een geheel besloten samenleving, waar ene César Luciani (Niels Arestrup) als chef van de Corsicaanse maffia de baas is. Die dwingt hem een verklikker om zeep te helpen, "jij vermoordt hem of ik vermoord jou" is de simpele boodschap. Het begin van een klassiek gegeven: een jonge crimineel die in de bajes belandt en er als geslepen gangster weer uitkomt.

De film is niet echt gewelddadig, maar toont volgens kenners een realistische schets van het (Franse) gevangenisleven. Inclusief indirect commentaar op het rechtssysteem, niet alleen in Frankrijk. Ook al leert Malik lezen en schrijven in de gevangenis, behaalt hij er een diploma en leert een vak, van rehabilitatie is geen sprake. Hij komt wel vrij met een boel connecties om succesvol te worden in het 'milieu'.
Eind goed, al goed...?

Kijk naar de trailer

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage