6 september 2009

Bio-bonje

Franse wijngoeroe Michel Bettane van de gerenommeerde jaarlijkse Grand Guide des vins de France heeft het verbruid bij het het biovolkje. In weekblad L’Expresse liet hij weinig heel van biowijnen, net nu deze moderne loot aan de wijnstok het geitenharensokken imago voorbij leek. Vooral een indrukwekkende marketingtruc,was zijn conclusie.
Le vin bio n'existe pas!
, kopte de redactie dus enthousiast.

Het begrip ‘biologisch’ is wettelijk uitsluitend van toepassing op druiven en niet op wijn, luidt zijn commentaar. Wat op het etiket staat is dus gewoon nep. Dus bedenken marketeers, tuk op een graantje uit de ruif van de biogolf, nieuwe namen als vin nature of vin original. Desnoods vin de terroire of (ook al in de schappen) vin authentique. En al die namen zijn ook gewoon van toepassing op de traditionele wijnen, zolang ze voldoen aan Franse én Europese regels. Die termen stellen dus niks voor,vindt Michel.

Hij trapt de bioboeren ook nog op de tenen door ze te verwijten de gewone wijn in het verdomhoekje te zetten. Vooral wanneer het argument wordt gebruikt dat daar teveel zwavel (sulfiet) in zit en daardoor slecht voor de gezondheid zou zijn. “Traditionele wijnen voldoen in Frankrijk aan alle eisen. Bovendien produceert elke druif, ook de biologisch geteelde, zwavel tijdens de gisting. Het probleem ontstaat dus tijdens het wijnmaken, wanneer de wijnboer spullen gaat toevoegen. Maar het is bekend dat ook biologische wijnboeren af en toe de zwavelpot aanspreken.”


Sulfiet is vaak de zondebok bij hoofdpijn na wijn. Wetenschappelijk is hiervoor geen bewijs. Andere etenswaren, vruchtensappen bijvoorbeeld, bevatten veel méér sulfiet dan wijn. In gedroogd fruit zit zelfs tien keer zoveel als in wijn. Er zijn geen wijnen zonder sulfiet, omdat sulfiet vanzelf bij de gisting vrijkomt. Extra sulfiet mag worden toegevoegd om de wijn houdbaarder te maken. Ook ‘biologische’ wijn (van druiven die zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden geteeld) bevat sulfiet. Wat dat betreft, is er geen verschil met andere wijnen.

Bron:
Bron: Nederlandse Productschap Wijn

Labels: , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage